Kritiken mot Pride: "Hoppas att ambitionerna höjs"

Förre arrangören Sophie Gunnarsson är inte imponerad över årets Luleå Pride. "Vi var en av landets bästa pridefestivaler. Så är det inte längre".

15 juni 2018 16:35

Sophie Gunnarsson arrangerade Luleå Pride under fem år och efter att ha begrundat årets program har hon lagt märke till en stor förändring i upplägget.

– Mellan 2012–2016 stack Luleå Pride ut i Sverige, jag tycker att vi höll samma standard som West Pride och Stockholm Pride om inte bättre. Vi var en av landets bästa pridefestivaler. Så är det inte längre.

Varför?

– Trots att Luleå i sammanhanget är en liten stad så hade vi ändå ett av de största, mest intressanta Prideprogrammen och som dessutom var gratis. På Stockholm Pride kostar det att gå på föreläsningar och lyssna på musik. Men Luleå Pride hade ett gratisprogram som lockade olika delar av hbtq-communityt men också för andra. Nu kanske inte Luleå Pride sticker ut lika mycket om man tittar på programmet.

MER PRIDE: Gabriel Fontana: "Jag slog ut två tänder ur munnen"

Vad är den stora skillnaden?

– Det är mycket färre föreläsningar. När jag projektledde Luleå Pride hade vi ju parallella programpunkter i Stadshuset, på Lillan, Storgatan och i Stadsparken. Folk var ju i och för sig kritiska till det eftersom de inte kunde gå på allt men jag tycker att det var fantastiskt att vi kunde erbjuda ett så stort och varierat program.

Tycker du att den är för liten nu?

– Egentligen är det inte speciellt relevant hur stor en festival är. Viktigast är ett bra intressant och viktigt innehåll. Som förändrar, påverkar och gör skillnad. Och som underhåller och gör människor glada.

MER PRIDE: "En annan gång sket han ner sig"

Har det blivit en försämring?

– Ja, jag tycker att det är härligt när det händer mycket. När jag jobbade med Luleå Pride ville styrelsen minska på festivalen men jag vill växa och göra den ännu större, vi hade lite olika tankar där. Jag tycker att Luleå Pride mellan 2012–2016 satte Luleå på kartan och jag vet att många reste från övriga Sverige för att besöka festivalen.

Tycker du att det är tråkigt att se vad som hänt med Luleå Pride?

– Det vore fantastiskt fint om Luleå Pride hade ett så pass bra program att jag kände att jag måste åka upp till festivalen, att jag inte kan missa det. Men det känner jag inte nu. Jag hoppas att ambitionerna höjs nästa år.

MER PRIDE: Här går lördagens parad genom Luleå

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser