"Jag slog ut två tänder ur munnen"

"En stor glitterbomb". Verklighet i Stadsparken men en omöjlighet i Gabriel Fontanas hemland. "Min familj försökte alltid förändra mig", säger artisten.

14 juni 2018 17:54

Gabriel Fontana är på bra humör, eller "såååå taggad!" som han skriver i ett mejl innan vår intervju. På lördag ska han återvända till Luleå, en av de första svenska städerna han besökte efter flytten från Brasilien för fyra år sedan.

– Det var så fint och folk var så snälla med mig, det ska bli kul att komma tillbaka och uppträda där. Då var jag bara på en rundvandring – nu får jag stå på scenen inför hela stan, säger han.

Kärleken förde honom till Skellefteå och även om det då aktuella förhållandet tagit slut är det kärleken i Sverige som får honom att stanna kvar.

Fontana har gjort sig känd genom deltagande i "Idol" och "Talang", där han skapat sig en stor supporterskara.

MER PRIDE: "En annan gång sket han ner sig"

– Jag älskar Sverige, här kan jag vara mig själv, vilket jag inte kunde i Brasilien som är ett väldigt konservativt land. Om jag ville färga mitt hår eller ha kläderna jag har på mig nu hade det varit jättesvårt, det är så mycket våld. Brasilien är just nu det land i världen där flest hbtq-personer mördas, var tolfte timme dödas någon på grund av homofobi, berättar han.

Utsattes du för våld?

– Ja. Mitt första traumatiska minne är från skolan när jag var sju–åtta år och de knuffade in mig i väggen jättehård. Jag slog ut två tänder ur munnen, jag kunde inte förstå varför de gjorde så eller kallade mig för bög hela tiden. Jag har alltid varit annorlunda och föredrog att dansa och sjunga i stället för att spela fotboll med killarna.

– Redan när jag var jätteliten undrade min familj hur det kunde komma sig att en kille var så feminin. Som barn fattar du inte något om sexualitet och det blev väldigt svårt för mig, min familj försökte alltid förändra mig och förändra något som lågt så djupt inom mig.

MER PRIDE: Här ska lördagens parad gå

Trots att han kände sig "lat" genom att lämna kampen i Brasilien har han lyckats göra skillnad på avstånd tack vare sociala medier.

– I favellan som jag växte upp är folk väldigt fattiga och har ingen bra möjlighet att leva. När jag gick vidare i "Revanschen" i "Idol" hade tidningen i min hemstad en bild av mig på framsidan, det betydde så mycket för mig eftersom jag kunde visa att det finns mycket att göra även om förutsättningarna är dåliga, berättar han.

Förhoppningen är att kunna återvända till Brasilien med sin show en dag. Men först "en stor glitterbomb" på Luleå Pride.

– Det kommer vara väldigt fint men och mycket glitter och kärlek. Räkna med mycket dans och högt tempo – det ska bli så kul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser