Han lämnar Jokkmokk för bagarstugan i Måttsund

Efter ännu ett uppbrott bestämde sig Frithiof Stenvall för att lämna Jokkmokk. Nu väntar första singeln som soloartist och studiobygge i Måttsund.

18 maj 2018 16:01

Frithiof Stenvall skrattar när han tittar ut över familjegården i Måttsund. Solen, mammas våfflor och den nya tillvaron gör att glädjen får ansiktet att spricka upp.

De senaste åren har det inte alltid varit så.

Efter en turbulent tid med bandet Frithiof hoppade Stenvalls låtskrivarpartner Anton Vallin av och låtarna till den planerade EP:n fick skrivas om i sista sekund. Singeln "I will light up the sea" såg dagens ljus under duonamnet Tall Blonde.

– Det var konstigt, i och med att jag och Anton var teamet som skrev låtarna. Nu stod jag med en kollega som egentligen bara spelade trummor, berättar Frithiof Stenvall.

LÄS MER: Med nytt namn och ny EP

Strax därefter kom nästa avhopp när trummisen Andreas Larsson tappade intresset – och plötsligt var Stenvall soloartist.

– Det var tråkigt det som hände, men det blev bättre när vi gjorde om allting och nu skulle jag inte vilja vara i det bandet längre, säger han.

I stället gav han sig i lag med bland andra Dennis Kalla och Thomas Bäcklund Thuneström för att få hjälp med texter och arrangemang. Under fredagen släpps första singeln, ”West Hollywood”, under solonamnet Tall Blonde.

– Det var jävligt tur att vi bytte till ett namn jag kan heta själv, tänk om vi hade valt ett bandnamn – då hade jag varit tvungen att byta igen när jag blev solo (skratt).

LÄS MER: "Det är något magiskt med Jokkmokk"

När Frithiof Stenvall plötsligt stod på egna ben passade han på att göra fler förändringar i sitt liv. Lägenheten och jobbet i Jokkmokk har sagts upp, från och med i sommar bor han i föräldrahemmet i Måttsund där också en ny musikstudio ska byggas. Den gamla bagarstugan ska bli Stenvalls hem, med kök, bastu och teknikutrustning.

Sedan medverkan i BD pops låtskrivarprojekt har intresset för att producera musik tagit fart och under senaste året har han hunnit hjälpa Anna-Sofia Monroy, Dennis Kalla och Norra Reviret (på P3-spelade "Sista gången") i studion. Men första egenproducerade materialet kommer i form av låten "West Hollywood".

– Det känns så himla skönt att ha fått EP:n ur världen, allt som är kopplat till det gamla. Det här är något nytt, något härligt och något jag till större delen gjort själv. Det är dessutom en så himla bra låt, det känns så himla bra, konstaterar Frithiof Stenvall.

LÄS MER: Här har Frithiof hittat tillbaka till sina rötter

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser