Jurymedlemmen Markus Aujulay kallade Emma Laitis maträtt i "Sverige mästerkock" för en av de bättre genom alla tider och plötsligt var hennes namn på allas läppar. När vi möter henne i villan på Bergnäset två dagar senare har hon fortfarande inte varit ute och möt sin publik i vardagen.
Hon har lärt sig att leva med uppmärksamhet, via hennes välkända man, men det är först nu kunder på Hemmagastronomi har frågat efter henne.
– Det har länge varit så att folk kommer in till oss och "handlar hos Simon". Jag är "fru Simon Laiti", jag tror inte att det är många som vet vad jag heter, säger hon.
Då har du fått uppleva en viss typ av kändisskap redan?
– Ja. Jag minns när vårt andra barn föddes och vi var tvungna att gå in genom huvudentrén, då fick inte Simon gå bredvid. Jag var rädd för att folk skulle tänka "där går Simon Laiti, hans fru ska föda barn i dag".
LÄS MER: Superhyllningen till Emma Lait av juryn
Hon är uppvuxen på Gotland, flyttade till Örebro innan gymnasiet, drog vidare till England och Wales efter studenten och landade i Göteborg. 39-åringen har "stått och glott på mat" sedan hon var 15 år och varit verksam inom restaurangbranschen hela vägen. Efter sju år på stjärnkrogar i Göteborg träffade hon sin nuvarande man, som jobbade vägg i vägg med henne.
– Vi ville göra något annat och flyttade – från Avenyn till polcirkeln. Det var dag och natt, men ändå roligt och det var dags. Jag var ganska utarbetat, det är ganska jobbigt att jobba på stjärnkrog, säger hon.
Under sina första år inom restaurangvärlden hade hon fått uppleva både framgångar och gemenskap, men också den mörka sidan av branschen.
– Det var allt från gäster till bemötande i köket, folk tar sig friheter bara för att man är en servicemänniska. Jag har fått höra otaliga kommentarer och folk som tagit på en, speciellt när jag var i England, säger hon och berättar om en kökschef som gärna pratade slang som hon inte förstod, med könsord och förminskande innehåll.
– Det är klart att man blir illa berörd, men det har varit naturligt – om du ska jobba i en restaurang får du skylla dig själv. Det har varit lite så, säger Laiti.
Vad har du gjort om någon tagit på dig?
– Då har jag väl skrattat lite grann och i efterhand tänkt att jag borde agerat annorlunda. Men det har blivit en stor skillnad, skulle någon göra något sådant hos oss i dag skulle de åka ut direkt. Det är inte rätt gäst för oss.
LÄS MER: Hon är Luleåbon i "Sveriges mästerkock"
2005 bosatte sig den då 27-årige gotlänningen, som aldrig hade varit norr om Åre, i Juoksengi och startade Kattilakoski Gastronomi.
– Jag tänkte att det skulle vara lugn och ro men det blev världens tryck och vi var bara fyra personer, det blev sjukt många arbetstimmar. När vi blev årets krog i Sverige kom också den där pressen jag ville slippa tillbaka. Helt plötsligt fick vi tillbaka klientelet, de som hade sett bilder, visste vad de ville äta och hade höga krav.
Livet vid Torne älv blev inte så avslappnat som hon räknat med.
– Om jag jobbat mycket vill jag unna mig något när jag är ledig, gå ut och äta, shoppa och koppla av. Det gick inte i Juoksengi, jag kunde gå på Apoteket i Övertorneå och köpa hudkräm, det var allt.
Där kunde Emma Laitis bana tagit en annan väg. Hon bestämde sig för att lämna restaurangbranschen och i samband med att hon började läsa till hälsovägledare på Luleå tekniska universitet öppnade hon Hemmagastronomi tillsammans med sin man. Tanken var att hon skulle hjälpa till vid sidan av studierna men när hon blev gravid med parets första barn avslutades studierna och i takt med att företaget sedan tog fart ökade hennes medverkan, som butikschef har hon både personal- och administrativt ansvar.
LÄS MER: Stjärnkocken knackade på hos Lotta
Nu tävlar Laiti om att bli landets främsta amatörkock, men har inga planer på att ställa sig i ett restaurangkök. I stället vill hon bli en matinspiratör och håller på att starta upp en blogg om matlagning där hälsoaspekten får stor plats.
För två år sedan bestämde hon sig för att satsa på sig själv, med en ny livsstil där hon började träna och ändrade kost. Deltagandet i "Sveriges mästerkock" är nästa steg i den personliga utvecklingen.
– Jag tror att jag behöver få bekräftelse och känna att jag förtjänar att vara där jag är. Jag vet att jag har varit med och startat upp hela stället men vill ändå få det bekräftat att jag är bra jag också. Att få vara Emma Laiti i stället för att vara "fru Simon Laiti".