Efter sorgen: Helltrain är tillbaka

Arbetet med nya plattan avbröts efter trummisens tragiska bortgång. Nu är Helltrain tillbaka på scenen efter de mörka åren.

6 juli 2018 09:07

För två år sedan vändes tillvaron upp och ner för medlemmarna i Helltrain då trummisen Oskar Karlsson hastigt gick bort. Mörkret lade sig över Luleåbandet, som höll på att spela in musik för ett nytt album, och musiken lades åt sidan.

– Som för alla människor som mister någon de älskar har det varit jävligt jobbigt. Det musikaliska har varit det sista vi brytt oss om, skit i att vi har ett band – det hade vi lätt kunnat lägga åt sidan om vi fick ha honom kvar i livet, säger sångaren Pierre Törnkvist.

– Det är en barndomskompis som inte finns längre.

LÄS MER: Snabbguide – håll koll på festivalutbudet

Med det tyngsta sorgearbetet bakom sig insåg medlemmarna att det skulle bli svårt att återuppta Helltrain utan dess pulserande hjärta bakom trummorna. Men önskan att fullfölja Oskar Karlssons påbörjade arbete gjorde att bröderna Pierre och Patrik Törnkvist bestämde sig för att försöka. Karlsson hade lämnat efter sig demolåtar och i studion fick bandet upp farten igen.

– Vi har varit bortskämda med att spela med en sådan kille, som dessutom var bättre än mig på att spela gitarr och var en otroligt duktig musiker på alla sätt och vis. Vi trodde aldrig det skulle gå att hitta någon som Oskar igen. Jag vill inte jämföra folk men man vet ju vad vi har haft, vi hade en Ferrari – och vi fick en till Ferrari, säger Pierre Törnkvist.

LÄS MER: "Det största vi gjort"

I Fredrik Andersson (tidigare i bland annat Skaburbian Collective) hittade Helltrain en ersättare och på senaste singeln "On your knees" återfinns Oskar Karlssons gitarrinspelning.

– Vi har inte rört så mycket, vi har försökt vässa till ljudbilden samtidigt som jag har lagt sång. Det har varit lite jobbigt att jobba med låtarna, det är ju hans grejer. Men vi har lovat att göra det färdigt och det ska vi göra också, säger Törnkvist.

– Oskar är fortfarande medlem i bandet i allra högsta grad, delar av hans låtar är ju vid liv.

Ett halvår senare står den nya banduppsättningen (även ny basist i Markus Parkkila) på scenen tillsammans för första gången, fyra år sedan bandets senaste spelning. Under fredagen avslutar de kvällen på stora scenen i Norra hamn.

– Det första vi gjorde var att lova oss själva att göra klart Oskars låtar. Resten har kommit lite eftersom, vi har jobbat med låtarna, satt ihop ett band och nu har vi ett gig. Det blir vad det blir efter vägen, säger Pierre Törnkvist.

Kommer publiken känna igen Helltrain?

– Det tror jag nog att de kommer göra. Det är svängig punkrock n´ roll, som det alltid har varit. Det ska bli riktigt roligt, vi ser fram emot det som sjutton.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser