"Det största vi har gjort"

Dvärgmetalbandet Baruk Khazad gör sin hittills största spelning på Luleå Hamnfestival. "Ni kommer att få se något som ni aldrig har sett förut", säger sångaren Marcus Eitzenberger.

4 juli 2018 20:21

Under Luleå Hamnfestival kommer en rad akter att ställa sig på scenerna runt om i staden. Bandet Baruk Khazad kommer från Luleå och beskriver sig som ett dvärgmetalband. Under torsdagen gör de sin första stora spelning på festivalen.

– Att vi får ställa oss på Hamnfestivalens största scen i hemstaden med vår egen musik efter nästan 10 års krigande är hittills det största vi har gjort, säger sångaren Marcus Eitzenberger.

Inför spelningen på Hamnscenen har bandet gjort stora förberedelser. De har bland annat köpt in en backdrop för att klä in den tolv meter långa scenens bakre del.

– Vi har en pyrotekniker och vi har repat in hela showen för rörelser på större yta men det har även varit viktigt med det musikaliska. Man vill fylla hela scenen och den utmaningen välkomnar vi, säger sångaren Marcus Eitzenberger.

LÄS MER: Baruk Khazad – dvärgmetal för massorna

Baruk Khazâd bildades redan 2010 och släppte sin debut-EP ”Axes, Beards & Mead” under 2017. Baruk Khazad gör en typ av genre som fått väldigt lite uppmärksamt tidigare men spelningen på årets festival känns som ett erkännande.

– Det känns kul att få ett erkännande i den egna staden trots att det brukar vara lite svårare just med hårdare genres, säger sångaren Marcus Eitzenberger.

LÄS MER: Lokalt i stället för stjärnkavalkad

Under deras karriär som band har de märkt av att publiken sprider sig väldigt mycket. Fördomen om att det bara skäggiga män skulle dyka upp på deras spelningar stämmer inte alls menar Marcus Eitzenberger.

– När vi till exempel spelade på Kulturnatten förra året kom allt från äldre par till unga flickor. Då tappade jag nog hakan lite och det var då vi förstod att vi gör arg och hård musik som man bli glad av. Den är lätt och sjunga med och lätt att röja till, säger sångaren Marcus Eitzenberger.

Vad kan publiken förvänta sig av er spelning på Luleå Hamnfestival?

– Energi. Jag tror att man kommer att kunna känna sig medryckt på ett sätt som man kanske inte förväntar sig att man ska göra av ett lokalt band, säger sångaren Marcus Eitzenberger.

Er spelning börjar klockan 23.30, vad säger du till de som velar fram och tillbaka om de ska gå?

– Det kommer att smälla och det kommer att smälla rejält. Ni kommer att få se något som ni aldrig har sett förut och det kommer att vara något från er stad som ni kan vara stolt över i framtiden, säger sångaren Marcus Eitzenberger.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Isberg