"Dvärgarna är över oss"

Baruk Khazâd! Khazád ai-mênu! Dvärgarnas yxor! Dvärgarna är över er!

6 juli 2018 00:55

Ett metalband att sämja dem, ett metalband att främja dem, ett metalband att djupt i mörkrets vida riken tämja dem.

Oj, ursäkta mig. Här sitter jag och tänker på "Sagan om ringen" när jag egentligen borde tänka på Baruk Khazâd. Men eftersom bandnamnet betyder "Dvärgarnas yxor" på khuzdul, vilket är dvärgarnas språk i JRR Tolkiens böcker, och bandmedlemmarna på Norra hamn-scenen ser ut som om de kommit direkt uppkrälandes ur Morias grottor är det lätt att sväva iväg i sagornas värld.

Luleåbandet kallar sig för ett "dvärgmetalband" och oavsett vad en tycker om deras musik eller scenshow så kan nog alla vara överens om att de gått in helhjärtat för upplevelsen. Skäggiga, långhåriga och skitiga spelar de en melodiös metal på sina sköldar och yxor (läs trummor och gitarrer).

Även mellansnacken kretsar kring dvärgar och när vi får veta att dvärgars ord för skål är "oi" inser jag att det är ett jävla skålande den här kvällen.

LÄS MER: "Det största vi har gjort"

Jag uppskattar verkligen att de har lämnat långborden och trästopen med mjöd för att leverera den här upplevelsen med ölskum i skäggen. Det är få – om något – band i den här stan som satsar så hårt och med ny backdrop och pyroteknik värdig en gruvfest blir de högklassiga underhållare. "Bombs are great".

Redan innan musiken startat har min puls ökat, genom eldar på scenen och ett pampigt intro, och när sångaren Marcus Eitzenberger sedan stiger fram med en benformad ölsejdel känns allt på riktigt. Men ändå så overkligt.

LÄS MER: Markus Krunegårds hemliga uppvärmning i Luleå

Med nysläppta EP:n "Hidden in runes" (som blir kvällens höjdpunkt) visar Luleåbandet att de planerar att marschera framåt med bestämdhet – och allt som kommer i deras väg kapas i knähöjd.

Efter en hatattack på "äckliga alverna" ("död åt dem alla") avslutar Baruk Khazâd med en given slutstrid. "Eld slaughter march" utplånar det sista ovan jord med ett konstant gruvsmällande och vilda eldar. När röken har lagt sig konstaterar jag att om bara deras gitarrsolon och rytmsektion varit lika tight som pyrotekniken var stark hade det blivit högsta betyg.

Nu får vi nöja oss med att ha fått bästa tänkbara barnförbjudna torsdagsunderhållning.

LÄS MER: Snabbguide – håll koll på festivalutbudet i Luleå

FLER RECENSIONER FRÅN HAMNFESTIVALEN:

"Något har hänt med The Chickpeas Band"

"Molly Sandén gör det med bravur"

"Kan inte låta bli att sakna det"

"Det krävs mer, Jimmy Saint"

Baruk Khazâd

Luleå Hamnfestival

Norra Hamnscenen, torsdag 23.30

Längd: 30 minuter

Bäst: Musikaliskt; nya "Hidden in runes". I övrigt; sagovärlden.

Sämst: Spetsen saknas i metal

Betyg: 3

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser