Utan syrgas blir varje minut obeskrivligt lång

Norrbottens län består av 98 242 kvadratkilometer. För akuta vårdinsatser och sjukvårdstransporter finns 29 vägambulanser och en helikopter.

Sjukvårdsväska för brandmän med syrgas och hjärtstartare. Ingen dum idé.

Sjukvårdsväska för brandmän med syrgas och hjärtstartare. Ingen dum idé.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2023-03-20 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

För att täcka dessa luckor kan SOS använda sig av brandkåren om denna är närmare den olycksdrabbade än vad ambulansen är. Konceptet kallas för I väntan på ambulans, IVPA, och går i korthet ut på att räddningstjänsten har beredskap för att åka på vissa typer av allvarliga sjukdoms- och olycksfall. 

Huruvida det ska ske beror bland annat på vilken typ av ärende det gäller och hur mycket snabbare räddningstjänsten kan vara på plats.

När räddningstjänsten i Luleå åker på en IVPA-utryckning kan de ge syrgas om det finns behov. Men när avtalet med Region Norrbotten går ut första april är det slut på detta.

“I våra förhandlingar med regionen har vi yrkat på att vi ska få behålla den här delegationen. Vår upplevelse och den feedback vi får från ambulanspersonal är att det kan vara livräddande”, säger Mikael Andersson, räddningschef i Luleå till Kuriren

Till torsdagens sammanträde i regionfullmäktige fanns ett förslag från Marianne Sandström (SD) att förlänga delegationen som möjliggör för räddningstjänsten att ge syrgas. Detta röstade de övriga partierna nej till. Vänsterpartiets regionråd Glenn Berggård motiverade beslutet att rösta nej med att syrgasbehandling kräver utbildning.

De gånger syrgas skall användas måste räddningstjänstens personal få instruktioner om detta från en läkare på distans. Detta har fungerat och borde fungera även på andra sidan månadsskiftet. Att denna möjlighet nu stryps av en region som lagt tid och resurser på en distansvårdsapp är obegripligt. Hur kan det vara enormt praktiskt i det ena fallet och helt opålitligt i det andra?

Räddningstjänsten skickas ut på andningslarm om tidsvinsten är mer än 15 minuter.

Region Norrbotten skriver på sin hemsida att vården skall vara trygg, säker och tillgänglig. Hur får man dessa tre punkter att harmonisera med 15 minuters extra syrebrist vid akuta fall när räddningstjänsten efter första april inte larmas ut?

Regionfullmäktige bör snarast se till att upprätta ett nytt IVPA-avtal. Om detta av någon anledning inte går att få på plats innan månadsskiftet bör delegationen att administrera syrgas tillfälligt förlängas till dess ett avtal är klart.

Den som råkat ut för en olycka eller svår sjukdom och behöver hjälp struntar i om det är en gul eller röd bil som kommer först. Att det kommer någon är regionens uppdrag och det behöver tas på större allvar än det gjorde vid torsdagens regionfullmäktige.