Fackförbundet Seko har i en färsk rapport slagit larm om att Kriminalvården befinner sig i kris och att man måste satsa mer på personalen. Det ligger förstås nära till hand att avfärda det hela som att det är vad facken alltid säger. Men riktigt så enkelt är det inte.
Seko varnade redan 2008 om en vardag med ensamarbete, hot och våld inom Kriminalvården, samt behovet av fler platser på häkten och anstalter. Och har fortsatt att göra det sedan dess. Under tiden har situationen blivit värre och ju sämre arbetsmiljön är i ett yrke desto större roll börjar lönen att spela.
Nu uppger 32 procent av anstaltspersonalen att de inte lär jobba kvar om två år. För häktespersonalen är det 25 procent. Och en viktig faktor är just lönen. Som Kuriren har skrivit om ligger medianlönen flera tusen kronor under densamma i riket i stort. Klart som sjutton att det blir svårt att få tag på folk då.
Att arbeta inom kriminalvården är förknippat med stora krav. Inte minst på karaktär och moral. Som bäst arbetar man med människor i den mest utsatta situation de någonsin kommer att befinna sig i. Som värst arbetar man med grova, förhärdade brottslingar. Vill vi verkligen att människor som jobbar i dessa miljöer ska gå runt och konstant oroa sig för pengar? Det är inte någon alldeles lysande lösning, för bland de kriminella lär det alltid finns en beredvillighet att skjuta till en slant i utbyte mot andra tjänster och förmåner.
Kriminalvården växer så det knakar, platsbristen är enorm i hela landet och den grova organiserade brottsligheten skapar hela tiden nya klienter som man envisas med att kalla de intagna. Situationen är milt uttryckt ansträngd nu, och även om det är glädjande att läsa att arbetsmiljön är bättre i Norrbotten än i resten av landet är det bara en tidsfråga innan det har jämnat ut sig.
Givet att trycket på kriminalvården enbart lär öka i takt med att regeringens arbete förverkligas är det viktigt att ta tag i detta redan nu. Ett fungerande rättssystem kräver en fungerande omhändertagandeverksamhet. Och en sådan fordrar pålitlig och kompetent personal – något som redan nu är en bristvara och bara kommer att bli svårare att få tag på ju värre arbetssituationen blir.
Det allra vanligaste skälet till att folk slutar hos Kriminalvården är lönen. Marknaden har talat. Regeringen bör ta detta hot mot arbetet mot kriminaliteten på stort allvar och höja lönerna ytterligare.