Tatueringstillslaget är bra men mer kan göras

Tillslaget är verkligen ingen liten historia. Det omfattade koordinerade tillslag i tre städer och är en viktig markering mot stans kriminella.

Tatueringsstudion Blessed ink står i förgrunden i en stor, nylig polisinsats. I bakgrunden misstänks det finnas pengar, narkotika och organiserad brottslighet.

Tatueringsstudion Blessed ink står i förgrunden i en stor, nylig polisinsats. I bakgrunden misstänks det finnas pengar, narkotika och organiserad brottslighet.

Foto: Peter Johansson

Ledare2023-03-24 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Tio adresser i Luleå, Umeå och Linköping fick besök av polisens insatsstyrka 7 februari, vilket Kuriren har rapporterat utförligt kring. Det är en på sätt och vis ganska saftig historia. Narkotikaförsäljning, ekonomisk brottslighet och så förstås organiserad brottslighet. I vanlig Luleå-ordning är det den oheliga alliansen mellan Hells Angels och Shottaz som är i farten igen.

Detta borde i sig inte komma som en chock. Luleå är förhållandevis liten stad i sammanhanget och de livsstilskriminella som huserar här är välkända av polisen och i allt större utsträckning även den bredare allmänheten. 

undefined
Tatueringsstudion Blessed ink står i förgrunden i en stor, nylig polisinsats. I bakgrunden misstänks det finnas pengar, narkotika och organiserad brottslighet.

Operationer som den nuvarande är viktiga. Tatueringsstudiorna Blessed ink, som är i förgrunden i det här fallet, misstänks ha använts för omfattande penningtvätt. Något som i sig inte är så konstigt om det också visar sig vara fallet. Den organiserade brottsligheten har ett konstant och stort behov av att tvätta pengar, det vill säga göra dem rumsrena och användbara i civiliserade sammanhang.

Givet att vi har ett någorlunda överblickbart samhälle här och att vi vet rätt väl vilka det är som står för en stor del av brottsligheten i kommunen borde dock mer kunna göras – oaktat att den här insatsen är föredömlig på alla sätt och vis.

Det offentliga måste slå tillbaka hårt mot brottsligheten. Vi vet ju att den finns, till stor del vad den handlar om – alltifrån narkotikaförsäljning till vandalisering på skolor – och huvudsakligen vilka som utför det.

När justitieminister Gunnar Strömmer (M) besökte Luleå i förrgår poängterade han just att det inte spelar någon roll hur höga straff vi har om vi inte lyckas sätta dit brottslingarna, samt att Norrbottens poliser naturligtvis ska verka här uppe och inte i Stockholm som nu har varit fallet. Men det behövs också fler poliser.

undefined
Justitieminister Gunnar Strömmer har satt igång flera processer för att komma åt gängen, men det finns mer att göra.

Om man skulle vika polisiära resurser åt att punktmarkera dem som står för så stor del av all brottslighet här uppe skulle man i orter som Luleå kunna stoppa blödningen. Man skulle kunna säga hit men inte längre och börja pressa tillbaka gängen från runtom i landet där de ännu är svagare än i huvudstaden. Så om något skulle kanske Stockholm börja låna ut poliser till andra delar av riket. Detta skulle nämligen kräva ökade resurser, det går givetvis inte att släppa vardagsbrotten vind för våg. 

Detta skulle dock kunna vara ett sätt för regeringen att i praktiska ordalag börja leverera på vallöftet att få bukt med gängen.