Att mobiler eller för den delen surfplattor inte har någon plats under lektionerna är numera inte bara en allmänt vedertagen uppfattning, det har också stöd i lagen. Sedan augusti stadgar skollagen att mobiler och "annan elektronisk kommunikationsutrustning" inte får användas vid undervisning annat än per lärarens instruktioner.
Det är gott och väl, egentligen en självklarhet men i själva verket något som många lärare har funnit sig kämpa i motvind för i många år. Strävan går också delvis på tvärs med den eviga ambitionen att digitalisera skolan mer och mer för var dag. Även där vore det bästa att mer eller mindre helt och hållet dumpa mobiler och datorer från undervisningen.
Björkskataskolan har haft mobilfria lektioner tidigare men under Luciadagen provade man att ha en helt mobilfri skoldag. De lämnades in i början av dagen och återgavs i slutet. I Kurirens reportage sammanfattades upplevelsen som att lärarna var positiva och eleverna negativa.
En djupare läsning gav dock för handen att åtskilliga elever verkade se fördelarna med det hela. Man blir mer social om man inte stirrar in i en liten skärm hela tiden. I stället för Candy crush spelade elever sällskapsspel med varandra. Det är en brutal förbättring.
Poängen är ju inte att för sakens skull tvinga elever att ha tråkigt utan att utsätta dem för ett socialt sammanhang där de lär sig att interagera med andra i ett mer eller mindre professionellt sammanhang innan vuxenvärlden tar vid. Skolan handlar inte enbart om att lära sig saker, även om det är nog så viktigt, utan också om socialisering. Båda dessa aspekter förstörs av det utbredda användandet av mobiltelefoner.
Att lagen förbjuder mobiler på lektionstid är väl bra, men lagen ger också möjlighet för rektorer att införa mobilfria skoldagar såsom Björkskataskolan gjorde. Det är något som fler skolor bör pröva, helst under betydligt längre perioder än en ynka dag.
Även om det kan kännas så inledningsvis är det inte ett straff för eleverna utan en bonus. Det kommer att öka deras kreativitet, sociala förmågor och på kuppen deras allmänna välmående att inte redan i så unga år dela vanföreställningen att de är beroende av mobilen i varje tänkbart ögonblick. Vid faktiska nödsituationer kan vårdnadshavare få tag på barnen ändå.
Kanske är det något av en utmaning, men det är åtminstone en som leder till en kraftigt förbättrad skolgång för eleverna. Så sätt igång!