Elever och lärare om den mobilfria dagen

På tisdagen hade Björkskataskolan i Luleå en mobilfri dag. Något det var delade meningar om bland elever och lärare på skolan. "Jag vill inte ha det varje dag", säger Tilde Bäckström som går i åttonde klass.

Ylva Esberg, 14, Leah Monlund, 14 och Elin Landström 14. "Man har inte saknat den så mycket under dagen, men det känns bra att få tillbaka den. För den gör så man kan få information lätt", säger Leah Monlund.

Ylva Esberg, 14, Leah Monlund, 14 och Elin Landström 14. "Man har inte saknat den så mycket under dagen, men det känns bra att få tillbaka den. För den gör så man kan få information lätt", säger Leah Monlund.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2022-12-13 17:00

På Björkskataskolan, där det går elever från årskurs 7-9, har det sedan tidigare varit mobilfritt på lektionerna. Men under Luciadagen testade skolan att låta telefonerna vila hela dagen. När de kom på morgonen fick eleverna lämna sin telefoner i en låda, där de fick ligga tills det var dags för hemgång.

Tilde Bäckström, 14 år, går i åttonde klass på Björkskataskolan – hennes tankar om dagen är tudelade, då hon menar att det både finns bra och dåliga saker med konceptet.

– Det känns som att man inte kan prata med någon utanför skolan och man vet inte vad som händer i omvärlden. Men man blir mer social. I dag har jag och mina kompisar spelat sällskapspel istället för att sitta med telefonen, säger hon.

En annan sak hon nämner som jobbigt med en mobilfri dag är att det är svårt att hålla koll på klockan samt sina lektioner.

– Man har alltid schemat som bakgrundsbild eller i kamerarullen, säger Tilde Bäckström.

Mohamed Younis, 15, och Shepard Okechi, 14, var inte särskilt positiva till att lämna ifrån sig mobilerna en hel dag.

– Det finns inte något att göra på rasten och det är svårt att hålla reda på tiden. För det finns inte så många klockor i skolan, säger Shepard Okechi.

– Det är bra att ha mobilen hela tiden för då kan man snacka med vänner och familjen, säger Mohamed Younis.

Lärarna Louise Sehlstedt och Åsa Fahlesson säger att det varit lugnare och att de upplever att eleverna har interagerat mer med varandra under dagen.

– De har pratat mer med varandra, säger Fahlesson.

– Det finns inte den här stressen att de tänker på telefonerna och måste kolla. Utan det känns som de har kunnat fokusera och ta åt sig mer av det man säger på lektionen för de har ingen annan distraktion, säger Sehlstedt.

Vidare säger Sehlstedt att hon också har sett att många elever hittat på kreativa lösningar som följd av att de inte haft sina mobiler att tillgå under dagen.

– Så fort de har en håltimma så vet de inte vad de ska hitta på, men nu är det många som spelar Pictionary, sitter och pratar, spelar kort eller tar en promenad. Det är många som har fått tillbaka kreativiteten av att umgås, säger Sehlstedt.

Elin Landström, 14 år, hade nyss fått tillbaka sin telefon.

– Man var mer social när man inte hade den, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!