Att ta ut en avgift för längdskidåkningen på Ormberget var ett rimligt beslut. Alla kostnader kommunen har för olika saker kan inte bekostas direkt av användarna men det finns gratisspår och så finns det den mer avancerade anläggningen på Ormberget. Det är en bra lösning.
Men det är också en lösning som tydliggör kommunens roll som tillhandahållare av tjänster till samhället. Detta är ett synsätt som dessvärre verkar lysa med sin frånvaro på kommunen vilket avgiften nu sätter fingret på. Praktiskt taget alla verkar gilla Ormberget, och det är lätt att förstå, men många har blivit kritiska till hur kommunen sköter sitt uppdrag.
Kommuner betraktar sig sällan som en del av servicesektorn – trots att det är själva grunden för verksamheten. Det gäller särskilt för Ormberget där invånarna, i vart fall de över 20 år, får betala extra utöver det man redan betalar via skattsedeln. Men kommunen uppfattar inte detta alls. Det blir tydligt i intervjun med arbetsledaren Andreas Fagervall i Kuriren som mest skrattar åt kritken och säger att gratis alltid är godare.
Han hänvisar till att kommunen alltid brukar dra ned på underhållet vid påsk. Skälen för detta ska vara en blandning av ekonomi och personaltillgång. Inget påstående håller.
Ekonomin faller på sin egen orimlighet. Om det inte är så att kommunen har förköpt sig på dyr ny utrustning. Avgifterna, som i år uppgick till hela 1,3 miljoner kronor, ska ju gå till att utveckla Ormberget. Har man råd med det men inte den löpande driften har man gjort fel. Och eftersom det inträffar år efter år får man nog anta att det inte är där skon klämmer.
Givetvis vill personalen vara ledig under påsken. Det vill väl alla. Men om man bedriver verksamhet måste man först se till att den fungerar och bevilja ledighet därefter. Vill man låta hela den ordinarie personalen vila får man ta in ersättare.
Däremot hör det inte till kutymen att man skickar personalen på ledighet och ignorerar sina åtaganden. Folk betalar extra för skidåkningen och vill givetvis kunna åka när de är lediga. Det här är en matematik långt ifrån den som bedrivs på Esrange.
Kommunen har gjort som den brukar, sett till sina egna intressen först. Skidåkarna fick finna sig i en långnäsa och att trängas i den enda preparerade spårslingan. På sin hemsida skriver kommunen att vitsen med att betala är att ha skidspår i toppklass hela vintern. Förutsatt att kommunen orkar alltså.