Problemet består av en oförmåga att välja bort. Vilket de allra flesta förstår att man måste göra när man har att göra med begränsade resurser. Kommunstyrelseförvaltningen begriper det uppenbarligen. Deras budgetförslag var 66 miljoner kronor lägre än det politiska styrets, vilket Kuriren har skrivit om.
Detta kommenterar S-toppen Fredrik Hansson med att "tjänstemannaförslaget blir lite för tufft för våra nämnder". Det vill säga att nämnderna inte är uppgiften mogna. Det skulle kunna vara en sågning men är alltså tänkt som en fullgod förklaring.
Oförmågan att ta ansvar kläs således också i termer av mod och ledarskap. Hansson säger att det är viktigt att prioritera kärnverksamheten. Miljöpartiets Evelina Rydeker kommenterar budgetförslaget och det utökade uppdraget till Lulebo med att kommunen "måste ta lead och visa mod".
Det är förvisso rimligt att kommunen ökar Lulebos uppdrag. Något ledarsidan skrev om nyligen när den utmärkta idén om hyresvillor presenterades. Men till uppdraget hör också att hålla hårt i slantarna. Och det klarar inte de rödgröna. Att satsa mer än man har är inte modigt ledarskap som värnar kärnverksamheten utan ett riskabelt vågspel som mycket väl kan skada just de verksamheter man påstår sig skydda. För när pengarna verkligen tryter kommer man att bli tvungen att dra in överallt.
Nyligen meddelades också att Hertsö badhus blir dyrare än förväntat. Givetvis blir det dyrare. Det visste man redan när man beslutade att bygga det. Det togs till och med upp i fullmäktige som en anledning att komma igång. Ursprungsbudet var 140 miljoner kronor vilket sedan justerades upp till 185 och nu är det uppe i 220 miljoner. Är det någon som tror att det stannar där?
Det är enorma summor som plöjs in i detta feltänkta gamla valfläsk från Socialdemokraterna. Anders Josefsson (M) kallar det träffande för det bästa exemplet på slöseri med skattemedel.
Det är dock inte det enda exemplet. Bara toppen på ett enormt, slösaktigt isberg. Det är helt enkelt ett bristfälligt ledarskap. Och det kommer att stå Luleåborna dyrt. Höjda skatter är inte heller något som ökar Luleås attraktionskraft, vilket man ofta påstår är viktigt. Kommunalskatten är redan 1,80 kronor högre i Luleå än rikssnittet och ytterligare höjningar gör det inte direkt mer lockande för någon att flytta hit.
Vad Luleå behöver är inte skattehöjningar utan ett kompetent ledarskap.