Northvolt vid ruinens brant, vad gör regeringen

Just nu ser det ut som att Arbetsförmedlingen i Skellefteå kan behöva stärka upp personaltillgången. Northvolt befinner sig i en existentiell kris.

Vintern har kommit till Northvolt och Skellefteå.

Vintern har kommit till Northvolt och Skellefteå.

Foto: Johanna Sandgren

Ledare2024-09-10 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Katodtillverkningen läggs tills vidare i malpåse. Företaget varslar i samband med detta om förestående personalneddragningar. Givet att det är ett av tre ben som fabriken i Skellefteå vilar på, och ett tämligen stort sådant dessutom, kan det bli så att en stor del av de omkring 3 000 anställda tvingas lämna inom en snar framtid.

Beskedet kommer efter en längre tid av idel negativa rubriker och reportage. Det har handlat om alltifrån arbetsmiljön och de villkor som företaget anställa har tvingats att arbeta under till det faktum att bolaget inte lyckas producera särskilt många batterier. Ledarsidan skrev redan tidigare i år att den gröna omställningen behöver skaffa sig en ny galjonsfigur.

Att arbetsmiljön inte lever upp till moderna förväntningar verkar dock inte ha skadat Northvolt särskilt. Företagets oförmåga att producera i takt med plan har däremot uppenbart skadat möjligheterna att dra in nya pengar. Dagens Industri rapporterade nyligen att företagets kassa håller på att sina i ett oroväckande tempo.

Det är inte omöjligt att Northvolt har en lång och framgångsrik framtid framför sig. Slutet är inte skrivet än och företaget kan tänkas resa sig ur denna kris. Men det finns också en betydande sannolikhet att så inte sker. Att det vi nu bevittnar är de inledande stroferna i sista kapitlet i sagan om Northvolt. Vad händer då?

För Skellefteå väntar i så fall ett rejält stålbad. Hur ska man förhindra en ny avfolkning? Vad händer med bostadsbyggandet? Kommer hela Skellefteå att stanna av?

En möjlighet är förstås att staten går in och räddar Northvolt om bolaget inte klarar av att reda ut detta på egen hand. Det går att argumentera för att företaget är för stort för att det ska tillåtas att gå omkull, ungefär som med storbankerna. Det verkar dock väl fantasifullt. Northvolt betyder mycket för Skellefteå men inte för Sverige som sådant.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) bör stålsätta sig redan nu och förbereda ett rungande tack, men nej tack för den skull att situationen blir verklighet. Batterifabriker växer som svampar ur marken över hela planeten och det finns väldigt lite som talar för att Northvolt kommer att bli den ledande aktör bolaget hoppats på. Det har gått för långsamt och detta hjälper knappast i det avseendet.

Staten bör ta de relativt små förlusterna och låta marknaden avgöra Northvolts öde.