Det hör inte till vanligheterna att utredare bara så där av sig själva väljer att bli klara i förtid. Men det gjorde Peter Larsson som nyligen överlämnat ett förslag om statliga insatser för ett ökat bostadsbyggande i Norrbotten och Västerbotten. Trots att han hade till 15 juni på sig.
Larsson bedömde dock själv att processen då skulle dra ut på tiden och att läget är så akut att det inte vore försvarligt. Något för vilket han är värd all respekt.
Förslaget består av tre delar. Statliga kreditgarantier för expansionskommuner med historiskt svag bostadsmarknad, införandet av en statlig hyresförlustgaranti samt att tillföra Norrlandsfonden fyra miljarder kronor för att investera i bostadsbyggande.
Statliga byggbidrag är generellt en dålig idé. Mestadels går sådana till byggprojekt som ändå skulle bli av och det koncentreras till storstadsregionerna. Detta förslag skulle dock kunna fungera bättre. Det är tänkt att rätta till en strukturell obalans som uppstår eftersom kreditgivare på marknaden drar sig för att låna ut pengar till projekt på orter som inte traditionellt har varit expansiva.
Det är inte otänkbart att det skulle kunna fylla en viktig funktion. Men det är fortfarande viktigt att noga övervaka och utvärdera systemet så att det inte bara kastar pengar i sjön.
Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande, har förstås helt rätt när hon säger att hyresförlustgarantin inte är särskilt viktig för Luleå. Då är honmer intresserad av förslaget kring Norrlandsfonden. Det är lätt att förstå henne. Den avstannade byggbranschen behöver pengar för byggandet, annars blir det inget. Svårare är det inte.
Samtidigt är det också lätt att förstå Moderaternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlssons delvisa skepsis. Norrlandsfonden etablerades 1961 och ägnar sig åt att investera i små- och medelstora företag. Fonden har i dag ett eget kapital på omkring 1,5 miljarder kronor och en årlig utlåning på omkring 300 miljoner. Inte småpotatis, men det är ingen tvekan om att det aktuella förslaget skulle förändra fonden för alltid. Då skulle det bli först och främst en bygginvesterare och därmed skulle en framgångsrik tillväxtinvesterare delvis försvinna.
Å andra sidan måste ju någon genomföra det – om regeringen bestämmer sig för det – och det finns ont om andra alternativ. Går det att få igång byggandet igen är det värt väldigt mycket. Ta risken.