Luleå är ju enastående uselt på upphandlingar

Nyheterna om Luleå kommuns problem med upphandlingar står som spön i backen. Det är uppenbart att något måste göras för att förändra detta.

Luleå kommun har omfattande problem med upphandlingar.

Luleå kommun har omfattande problem med upphandlingar.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Ledare2024-03-20 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det är knappt att man blir överraskad längre. Men nyligen berättade Kuriren att Luleå kommun riskerar en straffavgift på grund av sina förehavanden med SOS alarm. Det är konkurrensverket som blivit varse vad Luleå har tagit sig för och bestämt sig för att utreda det hela. Det är inte att undra på. 

Frågan går tillbaka till de omfattande problemen med trygghetslarm hösten 2020. Och det var onekligen en allvarlig situation. Larm fördröjdes i timmar och en kvinna dog. Kommunen var tvungen att agera snabbt. Och i det läget var det faktiskt viktigare att snabbt få en annan operatör på plats för att larmens skulle fungera än att all administration följde reglerna.

Luleå kommun gjorde detta genom att teckna avtal med SOS alarm. Det annonserades inte, i stället hänvisade kommunen till det som kallas Teckalundantaget, ett undantag som gäller internupphandlingar. För ett år sedan förklarade kammarrätten att avtalet var ogiltigt och att en ny, annonserad, upphandling behövde göras.

Likafullt fortsatte kommunen att använda sig av SOS alarm, dock nu utan skriftligt avtal. Sedan följde diverse turer och till en slut en upphandling som SOS alarm vann. Under tiden hann förvaltningsrätten slå fast att Luleå gjort en otillåten direktupphandling. Föga förvånande.

Problemet kokar ned till att kommunen tog en genväg den inte borde ha gjort. Det behövdes en ny operatör för trygghetslarm. Det ordnade man. Men i stället för att ta in i det här fallet SOS alarm som en pragmatisk övergångslösning medan man genomförde en ordentlig upphandling för en permanent lösning försökte man runda hörnen. Det är oroväckande eftersom det reser frågetecken om kompetensen för upphandlingar i allmänhet.

Och detta är inte första gången denna kompetens har ifrågasatts. Det är bara två veckor sedan ledarsidan skrev om problemen med upphandlingarna av entreprenör för iordningställandet av de nya industritomterna på Hertsöfältet. Även det en utdragen historia som behövts ta om för många gånger för att uppbåda något påtagligt förtroende för kommunens förmåga på området.

Denna påtagliga oförmåga att få upphandlingar rätt skadar förtroendet för kommunen. Något som den knappast kan sägas behöva. För att nå sina egna tillväxtmål behöver alla, personer och företag, se Luleå som ett attraktivt alternativ. Men med sina upphandlingar lägger kommunen krokben för sig själv.