Kommunens stödpengar borde inte gå till vinster

I augusti kommer en stor agilitytävling, Luleå open, att hållas. Den kommer att gå med vinst, tack vare kommunen.

Om hundar kan anstränga sig så här hårt borde kommunen kunna lägga manken till också.

Om hundar kan anstränga sig så här hårt borde kommunen kunna lägga manken till också.

Foto: Ebba Lagergren

Ledare2023-06-23 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Tävlingens budgetplan redogör för beräknade intäkter på 248 000 kronor. Kostnaderna uppgår till 221 000 kronor. Den beräknade vinsten ligger alltså på 27 000 kronor. Många verksamheter skulle vara glada över sådana marginaler.

Problemet är förstås att det är Luleå kommun som står för 100 000 kronor av intäkterna, det vill säga drygt 40 procent. Något som Liberalernas Thomas Söderström har framfört inte nödvändigtvis är fullt ut lämpligt. Det har han helt rätt i.

Kommunen lägger en hel del pengar på att göra Luleå till en attraktiv stad för såväl boende som besökare. Många event, stora som små, skulle aldrig hållas här om det inte vore för att en påse skattepengar bytte ägare. Man kan ha många åsikter om detta men det är ett faktum så frågan är hur man bör göra detta på bästa sätt.

Ska kommunen skjutsa in pengar i aktiebolaget som står bakom agilitytävlingen, som ju faktiskt räknar med att göra en liten vinst? Det är inte uppenbart. För detta talar att det finns en viss rättvisa i det trots allt. Kommunen lägger betydligt mer pengar på att köpa in julkonserten Strålande jul som ska sändas i TV4, 1,8 miljoner kronor närmare bestämt. Det enda som TV4 ansvarar för är tydligen själva sändningen. Är det någon som tror att företaget inte gör en duktig vinst på detta?

Nu ska det förstås sägas att Söderström var kritisk även till inköpet av konserten så det finns en klar stringens i partiets argumentation. För hans uppfattning talar även att det finns upparbetade former för ekonomisk stöttning av event av det här slaget som inte innebär att man lägger kommunala pengar på bolags eventvinster.

I stället för att utlova en viss summa till ett event är det möjligt för kommunen att utlova förlusttäckningsbidrag upp till en viss summa. I detta fall säg 100 000 kronor. På så vis möjliggör man fortfarande event som annars förmodligen skulle vara för riskabla. Men ju bättre det går för dessa evenemang, desto mindre kostar det kommunen.

Förlusttäckningsbidrag kan också fungera som en bättre morot för arrangören som för att göra vinst faktiskt måste attrahera en tillräckligt stor betalande publik. Samtidigt minskar man risken och möjliggör ett större utbud av evenemang i kommunen.

Mycket talar för att Söderström har rätt. Det finns bättre sätt att göra detta på och det är något kommunen bör anstränga sig för att göra framöver. Skattepengar ska användas varsamt.