För en gångs skull råder det faktiskt någon sorts samsyn i landet att det behöver göras ordentliga satsningar på infrastruktur här uppe. I sin rapport till regeringen framhåller Trafikverket att alla fyra projekten – kapacitetsökning på Malmbanan Luleå-Kiruna, dubbelspår Luleå-Boden, Norrbotniabanan och förbifart Skellefteå – behöver prioriteras upp.
Moderate riksdagsledamoten Mattias Karlsson påpekar också att han ser en bred politisk samsyn kring detta och spår att bör bli lätt att få en bred majoritet för detta i sinom tid.
Samtidigt jobbar Trafikverket febrilt med att försöka skaka fram pengar för dubbelspåret trots att det inte alls finns med i den nationella planen. För tillfället myndigheten tydligen få Region Norrbotten, LKAB och H2 green steel att förskottera pengar för att man ska kunna ta fram järnvägsplaner snabbare. Det vill säga att regionen och företagen skulle låna ut pengar till Trafikverket som i sin tur betalar tillbaka dem någon gång i framtiden när de har pengar över i budgeten för detta.
Genast restes en del negativa röster. Norrbotten ska inte behöva betala för något som resten av landet får gratis. Regeringen borde skjuta till pengarna och så vidare. Det senaste framhölls inte minst av regionrådet Anders Öberg (S). Det hade möjligen varit klädsamt om Öberg funderade på vilken regering det är som inte har stoppat in dubbelspåret i den nationella planen.
Däremot tål det att påpekas att förskottering inte är detsamma som att betala, bara att låna ut. Det är något som har använts tidigare och som även eftersträvats från vissa håll för att snabba på förloppet. Andra har fått betala väldigt direkt för att få järnvägssatsningar. När Sverigebygget lanserades av Alliansregeringen strax före valet 2014 bestod konceptet just av järnvägssatsningar i utbyte mot att kommuner band sig till att bygga vissa mängder bostäder på vissa specifika platser. Så någon påtaglig diskriminering av Norrbotten kan man inte tala om på grund av detta.
Vill man däremot att utbyggnaden av järnvägen ska ske så snabbt som möjligt är detta en av få framkomliga vägar just nu. Möjligen kan man fråga sig vilka förutsättningar H2GS har för detta i och med att företaget ännu inte är igång. Men det är en fråga för just det företaget.
Givet hur beroende regionen är av att få detta att fungera skulle det inte förvåna om man till slut faller till föga. Först ska väl bara Öberg bli klar med att gnälla på regeringen.