Region Norrbotten kan få betala för Trafikverkets jobb

Region Norrbotten, LKAB och H2 Green Steel föreslås förskottera pengar för att dubbelspår Luleå-Boden ska bli av i tid. Trafikverket förhandlar med dem.

Regionrådet Anders Öberg (S) bekräftar att Trafikverket diskuterar med regionen om förskottering, så att järnvägsplaner för dubbelspår på sträckan Luleå-Boden kan tas fram.

Regionrådet Anders Öberg (S) bekräftar att Trafikverket diskuterar med regionen om förskottering, så att järnvägsplaner för dubbelspår på sträckan Luleå-Boden kan tas fram.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Luleå2023-09-19 05:00

I fredags lämnade Trafikverket sin rapport till regeringen angående möjligheten att tidigarelägga infrastrukturinvesteringar i Norrbotten och Västerbotten. Rapporten beställdes i våras av regeringen.

Höjd kapacitet på Malmbanan Luleå-Kiruna prioriteras högst, därnäst dubbelspår på sträckan Luleå-Boden, som nummer tre Norrbotniabanan och i fjärde hand åtgärder på E4, Förbifart Skellefteå. Trafikverket anser dock att det är angeläget att tidigarelägga alla dessa fyra objekt.

undefined
Kapacitetshöjande åtgärder på Malmbanan är högst prioriterat av Trafikverket.

Trafikverket diskuterar med region Norrbotten, LKAB och H2 Green Steel om att de ska förskottera pengar för att järnvägsplaner ska kunna tas fram för dubbelspår Luleå-Boden. Dubbelspåret finns inte med i gällande nationell plan, vilket betyder att Trafikverket inte har några medel för att ta fram järnvägsplan förrän tidigast 2026, då den reviderade nationella planen ska börja gälla. Förhandlingar pågår om ett förskotteringsavtal.

– Vi har fått en förfrågan, nu ska vi bereda den, säger regionrådet Anders Öberg (S).

Hur ställer ni er till det?

– I grunden tycker vi att det borde vara regeringen som skjuter till de extrapengar som behövs. Vi behöver se vad vi kan hjälpa till med när inte regeringen förmår skjuta till pengar, säger Anders Öberg och tillägger att regionen inte tagit ställning än.

– Vårt huvuduppdrag är att finansiera hälso- och sjukvården men infrastrukturen påverkar kompetensförsörjningen. Kompetensförsörjningen kan underlättas om vi har en infrastruktur som fungerar, säger Anders Öberg (S).

Kommunalråden i Boden och Luleå tycker det är bra att Trafikverket poängterar att det handlar om ett kort tidsfönster, då investeringar i infrastrukturen behöver göras för att svara upp mot industrins ökade behov av transporter.

– Bra att Trafikverket är så tydlig med att det brådskar. Det är befriande. Tempot måste vara högt, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.

undefined
"Tempot måste vara högt" säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden. Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) instämmer, det behövs snabba besked från regeringen.

– Det behöver göras väldigt fort, framförallt Luleå-Boden. Järnvägen behöver dubbelspår inom några år, vi vet att det är inte upphandlat, inte finansierat och inte gjort några järnvägsplaner. Det behöver ha högsta prio, säger Carina Sammeli (S), kommunalråd i Luleå.

Trafikverket föreslår att dubbelspår på sträckan Luleå-Boden ska finansieras med ökad upplåning. Företagen ska delvis betala för räntekostnaderna genom höjda banavgifter. En modell för detta ska tas fram av Trafikverket.

– Jag tycker det är intressant. Går det att få till investeringarna så är det en bra väg att gå. Det viktigaste är tempot, att det blir klart snabbt, säger Claes Nordmark.

– Jag tror man måste titta på alternativa finansieringslösningar, säger Carina Sammeli. 

Det krävs ett riksdagsbeslut för att Trafikverket ska få utökad låneram. 

Riksdagsledamot Mattias Karlsson, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, anser att åtgärder på Malmbanan och dubbelspår Luleå-Boden är högst prioriterat. 

– Min uppfattning är att det finns en gemensam syn på det över partigränserna, att vi behöver göra ytterligare satsningar på infrastruktur i norra Sverige. Jag tror inte att det blir svårt att få majoritet för det, säger han.

undefined
Mattias Karlsson, riksdagsledamot för Moderaterna, tror att bristen på entreprenörer kan bli en flaskhals när det gäller investeringar i järnväg och väg.

– Jag tror inte att flaskhalsen kommer att vara beslut från varken regering eller riksdag. Jag tror det finns andra flaskhalsar, ifall man ökar investeringarna mycket kan det vara svårt få fram entreprenörer som kan bygga, tillägger Karlsson. 

Risken finns att det blir dyrt i sådana fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!