Regeringens politik för att styra upp migrationen orsakar problem inom äldreomsorgen i Harads, vilket Kurirens läsare har kunnat ta del nyligen. Elva anställda på Edestrand och Älvstrand går och väntar på besked om de kommer att behöva lämna landet.
Vem som helst kan ju förstå vad det innebär för en verksamhet att bli av med elva personer, om det nu blir på det viset. Självklart skulle det innebära ett enormt avbräck och det är klart att det kommer att märkas. Marie Mattsson, personalrekryterare/planerare på Bodens kommun för äldreomsorg och LSS i Harads, säger till Kuriren att i så fall kommer en avdelning att behöva stängas.
Samma sak hände dessutom i våras då åtta medarbetare tvingades lämna landet. Man kunde tänka sig att Boden hade lärt sig något av detta, men inte då. I stället fortsätter man från kommunens sida att spela chockad och peka på regeringens politik som det stora bekymret.
Och för allt i världen, det nya försörjningskravet är högt satt på drygt 27 000 kronor i månaden. Det är fortfarande en bra bit under medianlönen som ligger på 34 200 kronor men i branscher där man satsar på lågbetald arbetskraft, som äldreomsorgen i Boden, är det inte att tänka på.
Det har inte dykt upp särskilt i Harads kritik mot regeringen men det går att ana att även planerna på att minska möjligheten till spårbyte, det vill säga att börja som asylsökande för att sedan byta och bli arbetskraftsinvandrare, skulle kunna bli problematisk.
Ett annat sätt att se på det hela är dock att Harads mycket medvetet har satt i system att hjälpa asylsökande att få arbetstillstånd för att sedan anställa dem i omsorgen. Det står naturligtvis Bodens kommun fritt att göra det. Men om man bygger upp en bemanning på att anställa människor som mycket möjligt inte får stanna i landet så kommer det givetvis att finnas en risk att en hel del av dessa människor kommer att behöva lämna.
Hur detta skulle vara regeringens fel är i högsta grad oklart. Det är en följd av att vi har en regelbaserad invandring och en tämligen uppenbar följd därtill. Låt vara att Sverige bör bli bättre på att fånga upp exempelvis läkare och andra med kvalificerade yrken snarare än att utvisa dem, det är ännu en klar brist i det svenska systemet.
Detta hindrar dock inte att det på det hela taget ser ut som om Bodens kommun försöker skylla på regeringen för sina egna tillkortakommanden. Men så skulle förstås aldrig ske.