Det är skillnad på att leda USA och Region Norrbotten

Det behöver inte vara ett problem att majoriteten är över 65.

Regionhuset Luleå.

Regionhuset Luleå.

Foto: Linda Kask

Ledare2024-07-23 06:30
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kort efter att Carl Bildt valdes till partiledare för Moderaterna 1986 fick han frågan om han tyckte att hans ungdom var ett handikapp. Vid den tiden var han inte fyllda 40 och svarade, om skrönan stämmer, att ”ungdom är ett handikapp som går över med tiden”. Karakteristiskt för Bildt, som lite skämtsamt nu vid den mogna åldern av 76 år nästan är så pass gammal att han skulle kunna kandidera till president i USA. 

Med jämna mellanrum diskuteras ålderism eller vad som tidigare kallades åldersdiskriminering. Det kan vara en känd forskare som i en rikstidning lagom till pensionen pläderar för att pensionsgränsen inte ska gälla dem med spetskompetens, eller som när L-riksdagsledamoten Barbro Westerholm (1933–2023) lanserade ordet ”åldersrik” vilket har en trevligare klang jämfört med ”gammal”. Men som i många andra frågor varierar det från fall till fall. 

Det finns diskriminering av äldre, men det var inte ett utslag av ålderism att tycka att Joe Biden är för gammal för att leda världens största demokrati de kommande fyra åren. Ålder behöver inte vara ett handikapp och erfarenhet kan man inte köpa på nätet. Däremot är det farligt att ge en person nästan oinskränkt makt i ett uppdrag som är stressigt. Winston Churchill kunde vid hög ålder leda Storbritannien under andra världskriget, då den brittiske premiärministern inom regeringen är ”primus inter pares” (förste bland jämlikar) och förutom själva underhuset finns det en mängd andra kontrollmekanismer som kan sparka en premiärminister. Det har inte minst cirkusen i Torypartiet visat de senaste åren.  

På svensk botten brukar man klaga på att det är svårt att locka till sig ungdomar till politiska partier eller den lokala hembygdsföreningen. Detta framhölls i ett reportage om Region Norrbotten, vars fullmäktige har äldst ledamöter i landet. Men ändå fortlever både partier och föreningar. Kanske det inte är en 30-åring småbarnsförälders främsta vilja att bevista långa möten och planera nästa föredrag. Olika faser i livet har olika prioriteringar. Det verkar dock inte vara något problem med tillväxten. Ständigt dyker det upp någon pigg 55-åring som orkar lyfta stolar, koka kaffe eller dela ut flygblad. Inom politiken har vi andra problem än att pensionärer vill engagera sig. Dessutom finns det alltid några ungdomar som vill pröva på politik och sedan göra något annat. Även detta är ett sundhetstecken.