Dessutom har jämställdheten onekligen tagit enorma steg. Män och kvinnor har lika rättigheter. Kvinnor har lämnat hemmen och tagit plats i alla samhällssektorer och håller i god fart på att konkurrera ut männen. Men den ökade jämställdheten och samhällsutvecklingen i övrigt har skapat nya frågeställningar som förtjänar att synas närmare.
Kvinnan må verka stå i något slags zenit just nu men kvinnorollen förefaller lika fullt vara väldigt strikt definierad. En kvinna ska göra något av sitt liv. Det är till exempel betydligt mer accepterat för en man att stanna kvar där han är född och ta ett arbete som kräver gymnasieexamen än det är för kvinnor.
Det förväntas även att en kvinna inte bara ska göra karriär utan helst sätta jobbet främst. I samma sekund som en mamma är föräldraledig längre än respektive pappa är det ett problem. Jämställdheten är hotad. Det verkar som att en kvinna för att vara fri måste befrias från att bestämma över sitt eget liv. Annars kanske hon väljer fel, och hur skulle det se ut?
Samtidigt är själva begreppet kvinna på väg att utarmas. Regeringen står i begrepp att göra det betydligt enklare att ändra juridiskt kön men har inte övervägt vilka konsekvenser detta kan få vilket ledarsidan har kritiserat. Det har även Sveriges kvinnoorganisationer gjort i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
Där påpekas att effekterna av detta på alltifrån unga som lider av könsdysfori, könsuppdelad idrott och omklädningsrum till kvinnors säkerhet på exempelvis fängelser inte bara är oklara utan även outredda. Vi vet däremot att det finns gott om varnande exempel.
I debattartikeln påminns om när Kalifornien för två år sedan beslutade att placering på mans- eller kvinnofängelse skulle bestämmas utifrån självupplevd könstillhörighet. Under de fyra första månaderna ansökte 255 intagna om att flyttas till kvinnofängelser.
Kvinnors otrygghet ökar även utan detta påhitt. Allt fler uppger sig inte vilja vistas ute ensamma på kvällar och nätter av rädsla för övergrepp. Inte ett nytt problem direkt, men något som blivit allt viktigare att göra något åt.
Så nog finns det skäl att fortsätta att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Dels för att hylla och hålla fram goda förebilder, dels för att belysa de problem som faktiskt finns. Och varken rösträtt eller socialistiskt ursprung utgör något vettigt skäl att låta bli detta.