Fullspäckat jubileumsår för Tornedalsteatern

I 30 år har Tornedalsteatern varit en viktig del av meänkielins utveckling. Till 30-årsfirandet digitaliseras allt dokumenterat material som teatern har.

Norrbottenskoppling. Urpremiärerna i år är skrivna av svenska dramatiker. "Alla  förutom en har någon slags koppling till Norrbotten", säger Carina Henriksson, teaterchef (mitten).

Norrbottenskoppling. Urpremiärerna i år är skrivna av svenska dramatiker. "Alla förutom en har någon slags koppling till Norrbotten", säger Carina Henriksson, teaterchef (mitten).

Foto: Josefin Silverberg

Teater2016-01-25 17:41

Videon är inte längre tillgänglig

ToTe:s eldsjäl Bror Astermo har under spenderat mycket tid åt att gå igenom gamla vhs-kasetter i Tornedalsteaterns gömmor. De har digitaliserats och lagts ut i ett offentligt arkiv som en del av 30-års firandet. 243 filmer och hundratals bilder finns nu på nätet.

– Här har vi ett klipp från den första föreställningen vi satte upp, Isen går från 1986 i regi av Ulla Lyttkens, säger Bror Astermo.

En kulturskatt kallar teaterchefen Carina Henriksson materialet.

– Det är ett gediget arbete som Bror gjort. en dokumentation av Tornedalsteaterns historia, alla manus finns ju inte kvar, men även en dokumentation av meänkielins utveckling.

18 premiärer har Tornedalsteatern i år. Bland dem fem urpremiärer med nyskriven svensk dramatik, av dramatiker med koppling till Norrbotten. Nu pågår förberedelserna inför Alla hjärtans-revyn Kåmplåtti kåmplätt som har premiär 13 januari i Övertorneå. Bernt Simu utlovar kängor både till kommunal- och riksdagspolitiker.

– Det var tur att jag fick kulturstipendiet innan jul, efter det här vet jag inte om Övertorneå hade velat ge mig det, säger Bernt Simu med ett skratt.

Som vanligt kommer flera av pjäserna att turnera i länet och spelas både på svenska och på meänkieli.

– Det är inget unikt i för oss att vi har många premiärer – däremot har vi ganska många stora produktioner i år, säger Carina Henriksson.

Familjeföreställningen Midvintersaga – vintern kommer till dalen har premiär 23 februari i Haparanda, Malmens väg med manus av Petri Tuominen spelas från augusti och har ett alltid aktuellt tema för Tornedalen och Norrbotten. De länsgemensamma kulturinstitutionerna samverkar i uppsättningen.

– Det är en fantastiskt galen historia om hur människor ska förhålla sig till uttaget av naturresurser, om vilket pris vi betalar, säger projektledaren Regina Veräjä.

På ungdomssidan fortsätter projektet Bakom kulisserna. Att locka ungdomar att engagera sig har aldrig varit ett problem berättar Markus Forsberg, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten. För 21 år sedan var han själv en av dem.

– Tanken är att vi samlar ett gäng ungdomar i Tornedalen en fredagskväll, helt utan material. På söndag kväll ska vi ha en färdig föreställning.

För de som inte vill ta plats på scen finns möjlighet att jobba med ljussättning eller scenografi.

– Det är fantastiskt kul att se. Vi har en kille som började med ljussättning, idag står han på scen och skriver manus, säger Markus Forsberg.

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten

Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

Älskad 30-åring

Tornedalsteatern bildades 1986 och är den första tvåspråkiga teatern i Tornedalen med verksamhet i tre kommuner och huvudscen i Pajala.

Bengt Pohjanens Kuutot var den första pjäsen helt på meänkieli och innehar publikrekordet i teaterns historia.

Ungefär 500 produktioner har satts upp under de 30 åren. I år jubilerar teatern, bland annat genom att digitalisera sitt arkiv och ge ut en samlingsskiva med teatermusik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!