Zakarias Lekberg öppnar dörren till studion och hälsar med armbågen. Inget virus har tagit sig in i "bunkern" ännu, men de senaste veckorna har covid-19 definitivt spridit sig in i Luleårapparens medvetande.
När Zacke släpper sin första musik sedan framgången med "Fattigkussen" 2016 är det svårt att undvika det kollektiva munskyddet som coronaviruset medfört.
– När jag såg hur stort det höll på att bli funderade jag om det skulle gå att släppa musik. Men även om jag inte jobbar inom sjukvården, som min sambo, måste jag väl fortsätta med det jag gör så länge jag kan. Däremot får det ju en helt annan kontext, säger han.
På fredag släpps "Ge dom allt" och inför ett vanligt singelsläpp i en "vanlig" värld hade Zacke troligtvis tänkt en hel del på låten dagarna innan den publika premiären. Den här gången tänker rapparen på mycket annat. Han berättar att han läst om blomstrande kultur i Grekland efter deras ekonomiska kollaps.
– Kultur behövs i kriser inbillar jag mig. Det har skrivits bra musik under kriser, så vi får väl se vad som händer. Men jag har fått alla mina gig inställda och så är det för alla. Alla ljudtekniker, ljustekniker och alla runtomkring har ingenting att göra. Små kulturarbetare är de första som får smällen, men det är inget som hindrar människor från att skriva och skapa. Däremot blir det svårt att uppträda.
Hur är det att släppa ny musik mitt i allt det här?
– Det känns som att jag måste vara mer smakfull och känna av läget. Det känns konstigt om man låtsas som att ingenting har hänt, saker måste få vara i den här kontexten. Så tycker jag att musiken ska vara, det ska finnas musik för alla tillfällen – för både verklighetsflykten och känslans skull.
"Ge dom allt" kallas för en antihjälte-låt – motsatsen till "du kan fixa det" – och är inspirerad av sambon Joanna Andersson.
– Den är inspirerad av henne som jobbar inom sjukvården, det var aktuellt då, det är aktuellt nu och kommer förhoppningsvis blir ännu mer aktuellt senare. Men den här låten handlar inte om svensk sjukvård på något sätt.
Är det en hyllning till henne?
– Problemet för dem som jobbar med människor är att de inte kan säga "fuck you" till någon där uppe, det går ut över patienterna. Det går inte att sparka uppåt eftersom det går ut över patienterna. Meningen "jag kan inte ge dem allt" kommer från det.
Ett mer cyniskt sätt att hantera singelsläppet hade kunnat vara att gå ut med att du släpper singel som hyllning till sjukvårdsarbetare.
– Ja, men då är vi tillbaka i att det blir smaklöst. Det där var ändå något jag tänkte innan allt det här hände, men det är klart att det hade kunnat gå att göra så. Det kanske hade varit bra – eller så transparant att folk undrar vad jag håller på med, vilket jag hoppas att de hade gjort.
På skivomslaget till "Fattigkussen" syns Zacke tillsammans med en gravid Joanna Andersson, när det är dags att släppa musik igen har sonen Levi nästan blivit fyra år och dessutom fått en lillasyster på en månad.
Sedan 2016 har familjen vuxit och flyttat till Luleå efter tio år i Stockholm, en ny tid och ett nytt liv i samband med ny musik.
– Det hade varit grymt lökigt att ha min gravida flickvän på ett omslag och skriva någon slags pappaskiva, det är inte min grej. Då tycker jag snarare att det är najs att skriva om det sociala arvet eller något smutsigt som kontrasterar mot det vackra som en gravid kvinna är, säger Zacke.
Har musiken förändrats sedan förra albumet?
– Jo, det tycker jag. "Fattigkussen" var en viktig skiva för mig, i en tid då det hade kommit en våg av norrländska musiker och jag ville ge en bild av Norrbotten som känns lite mer nyanserad. Då blev det den skivan och den blev extremt inzoomad, vilket var väldigt najs.
– Nu känner jag att jag inte kan zooma in något mer eller befinna mig på exakt samma plats. Jag kände att jag behövde zooma ut, det är lite mer filosofiskt med större tankar och känslor.
"Fattigkussen" blev något av ett genombrott för Zacke, vilket gav honom både Grammis-nominering och en ordentlig turné. På "Ge dom allt" kan lyssnaren känna igen både sound och noggranna textrader från 36-åringens tidigare verk.
– När jag var tonåring – och kanske främst på första skivan – kände jag att en bra rap var det enda viktiga. Men nu känner jag att det viktigaste är att det är bra musik. Personligen pallar jag inte att lyssna på svinbra rap om inte det andra är bra, säger Zacke och nämner att artisterna han lyssnar på sätter musiken främst.
Kan du ge exempel?
– Han är ju sjuk i huvudet, men Kanye West är ett bra exempel. Han har ett extremt ego som person men i musiken släpper han fram folk. I allt utom musiken sätter han sig själv främst, men i musiken sätter han musiken före honom själv. Många bra rappare är också bra producenter, för att de har ett sådant tänk.
– Sa jag? Man ska inte prata om när man ska släppa album. Jag kommer släppa musik framöver, sedan får vi se vad som händer.
Har du någon förhoppning om att spela i sommar?
– I sommar tror jag ingen kommer att spela.
Han har ingen turné inbokad och under våren har fyra spelningar ställts in, men han konstaterar att coronakrisen inte drabbat honom särskilt hårt. Ännu.
Men han oroar sig för att många scener och arrangörer inte kommer att ta sig igenom stålbadet.
– När det väl kommer igång kommer det bli en ketchupeffekt, det blir konkurrensen om spelställen eftersom folk kommer vilja göra sina inställda gig. Och vilka spelställen kommer överleva det här? Nu vet jag inte hur många politiker som läser Zacke-intervjuer (skratt), men det kan vara bra att börja snacka om det. Vilken kultur ska vi ha efter det här?