The Age of aquarius. Vattumannens tidsålder, har i väst gått som våg genom människors sinnen och verksamheter. Nyandligheten har tagit sig väldigt många och olika uttryck från spökbekämpning i hemsökta hus, magi, abortmotstånd, reinkarnation, kampsporter, healing, rosentrerapi, framgångteologier m.m.
Människor har i alla tider haft ett behov av att fylla sina liv med något mer än det vardagliga. Som om inte det vore nog. Det är naturligtvis en trösterik tanke att det finns något större som månar om oss. Eller, är den tanken egentligen inget annat än ett hjärnspöke. I alla tider har monoteistiska religioner brottas med en teodecieproblematik. Det vill säga om Gud är allsmäktig och dessutom god varför tillåter hen att det finns ondska. Inte nog med det, ondskan är tillåten mellan människorna om den används för att bekämpa andra trosuppfattningar.
Det är utifrån detta Tora Ceder har arbetat fram sin utställning Pray. Den utgörs av stengodsskulpturer av människor sittande i lotusställningar. De är upphöjt monterade som om de svävade, leviterande ovanför underlaget. De representerar troende från världens alla hörn och kulturer, försänkta i bön eller meditation. För etnisk och religiös identifiering är de försedda med olika attribut i diverse material. Den judiske böneförättaren har en mässingmenora i sitt knä, katoliken har ett radband i händerna och den hinduiska kvinnan är behängd med mässingsmycken. På podierna under respektive figurer finns texter med tänkespråk i ett pergamentliknande utförande relaterande till respektive religion.
Varför den samiske figuren är kopplad till en shintoistisk sentens undandrar sig min bedömning? Något shamanistiskt vore kanske mer på sin plats, men de kanske har en gemensam syn på det andliga i naturen. I utställningen ingår även en powerpointloop från premiärvisningen i Arnemark i somras. Där är skulpturerna ackompanjerade av meditativ musik av Ivar Johansson och utplacerade i skogens grönska.
Jag kan känna sympati och dela Ceders uppfattning att religion är ett personligt förhållande till det andliga i tillvaron. Har man ett sådant behov för att klara sitt liv må det väl vara hänt, även om man inte delar den tron, bara man inte skadar någon annan. Men när politik gör religion till ett statsbärande fundament blir det något helt annat. Något tvingande som kan tillåta vilka illdåd som helst i trons det vill säga i politikens namn. Historien har lärt oss att vi gott kan klara oss utan den formen av religionsutövning.
Ceders skulpturer präglas av ett behov av att illustrera mer än att problematisera. Hon behärskar skickligt sitt hantverk så alla hennes inblandningar av andra material ger en onödig övertydlighet. Formmässigt, präglas hennes skulpturer av en slags folklig naturalism som för egen del inte lämnar så mycket över till mig som betraktare att grunna över. En ros är en ros och förblir en ros. För mig är gåtorna är alltid mer fängslande än svaren.
Kuriren rekommenderar
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: 14 Luleåsaker du bara minns om du var ung på 80- och 90-talet
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer
Läs mer: Här hittar du samtliga artikelserier
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey
Mer lokala nyheter
Läs mer: Fler nyheter från Luleå
Läs mer: Fler nyheter från Boden
Läs mer: Fler nyheter från Kiruna
Läs mer: Fler nyheter från Gällivare
Läs mer: Fler nyheter från Kalix
Läs mer: Fler nyheter från Överkalix
Läs mer: Fler nyheter från Pajala