Luleå Pride hoppas på Silvana Imam i sommar

Luleå Pride står inför stora förändringar. Men målsättningen är densamma – att boka Silvana Imam.

Silvana Imam är en drömbokning för RFSL, som arrangerar Luleå Pride. I sommar kan det bli så att festivalen lägger de stora akterna på nattklubben för att ha råd med stora bokningar.

Silvana Imam är en drömbokning för RFSL, som arrangerar Luleå Pride. I sommar kan det bli så att festivalen lägger de stora akterna på nattklubben för att ha råd med stora bokningar.

Foto: ADAM IHSE / TT

Kultur och Nöje2020-03-02 19:27

Efter åtta år väntar en omvandling för Luleå Pride. Vi har tidigare berättat att Stadsparkens ombyggnad gör att Pride flyttar sitt centrum till Köpmantorget och David Forsberg, projektledare på RFSL, berättar att fler förändringar kan tillkomma.

Ett möjligt scenario är att skrota underhållningen utomhus och satsa allt på en nattklubb i stället.

– Vi har inte tagit ett beslut kring det ännu, det beror på hur budgeten ser ut. Att hyra in en extern scen är en stor kostnad och lägger vi pengar på att göra det kanske vi inte har råd att lägga något värdigt på den scenen. Och om vi satsar pengar på en stor akt kanske vi inte har någon scen att ställa den på (skratt). Då är det kanske mer naturligt att sätta det på en klubb där vi har en scen redan, säger Forsberg.

Förra årets hade Luleå Pride svårt att locka publik till konserterna, inte ens dragplåstret populära Beatrice Eli skapade något tryck

– Det är viktigt att vi gör det här för målgruppen, hbtq-personer i Luleå och Norrbotten, det är viktigt att det får vara den här gräsrotsrörelsen. Men vi vill göra en ordentlig festival som når ut och sträcker sig över hela länet och utanför länet. Så att folk känner att de har en anledning att komma in, mer än för att de är hbtq-personer som vill ta del av mötesplatsen, säger David Forsberg.

Då är det inte uteslutet ta in stora namn?

– Absolut inte, det är vår förhoppning. Vi har alltid haft Beatrice Eli och Silvana Imam som våra förhoppningar – nu har vi fått hit Beatrice och siktar på Silvana i stället (skratt). Vi får se om vi får till det.

Hon skulle funka även på klubb?

– Precis, det är tanken. Vad som är tråkigt med att lägga alla akter på klubb är att inte alla kan ta del av det. Folk under 18 år och de som inte trivs i klubbmiljö kan ju då inte ta del av de stora akterna.

Efter att ha misslyckats med att få de kommunala pengar de ansökt om senaste åren försöker RFSL få med sig partierna redan innan de skickat in ansökan om bidrag.

– Vi hanterar kommunansökan annorlunda i år och träffar representanter för alla partier för att berätta varför Pride behövs, säger David Forsberg. 

Förra året fick RFSL bara 100 000 av 240 000 kronor de ansökt om och fick dra i handbromsen. Hur det blir i år återstår att se.

– Vi vet inte riktigt med hur mycket kommunen går in med och om festivalen måste krympa sin kostym av ekonomiska själ. Det är inte helt spikat ännu, säger David Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!