Fin bilderbok för helgernas kaffebord

Om någon från Luleå med omnejd är på jakt efter julklappsböcker har jag ett förslag: Ta en titt på en nyutkommen skrift med titeln Gammelstad – Kyrkstad och Världsarv.

Kultur och Nöje2015-12-12 17:00

Jan-Olov och Mauritz Nyström står för texten och Pär Domeij för snygg grafisk form och generöst bildurval.

Luleå kommun har med bidrag från Norrbottensakademien bekostat utgivningen och uppmärksammar därmed att Gammelstads kyrkstad 2016 firar 20-årsjubileum som världsarv.

Helst ska nog kyrkan och kyrkstugorna fotograferas vintertid. Den mäktiga kyrkan reser sig majestätiskt över de låga stugorna mot den blå himlen. Snön på taken framhäver rödfärgen på stugväggarna. Somliga bilder är så vackra att man blir tårögd.

Den som vill ha en fin bilderbok på helgernas kaffebord har alltså glädje av den här boken. Fotografierna visar inte bara kyrkans och kyrkstugornas exteriörer och interiörer, utan boken innehåller också äldre svartvita foton med motiv från gångna tiders kyrkhelger.

Den historiskt intresserade kan ägna sig åt den ganska fylliga redogörelsen för hur kyrkan och kyrkstaden byggdes och utvecklades. Lule sockenkyrka uppfördes i slutet av 1400-talet. Bönderna som arbetade med kyrkbygget hade långt till sina hemgårdar, och eftersom det just inte fanns någon bebyggelse runt kyrkplatsen, måste man också bygga små stugor, där man kunde bo under det långvariga byggprojektet. Så uppstod en första kyrkstad.

Sedan gällde det att underhålla kyrka, klockstapel och kyrkstugor. Nästan varje by bidrog under århundradena. Ett exempel bland många: ”När fönstren vidgades 1741 togs sand från Sunderbyn, kol från Unbyn, järn från Torneå, brädor från Alvik och vidjor till ställningarna från Bensbyn”.

När kyrktornet byggdes 1850-51 gjorde bönderna åter en stor arbetsinsats. Det krävdes 3 232 hästlass gråsten, 1 000 lass fyllnadssten och lika mycket sand, 10 000 murtegel och 250 tunnor kalk.

Författarna sätter in kyrkan och kyrkstaden både i ett europeiskt och i ett svenskt samhälleligt perspektiv. Förutom att organisera gudstjänstlivet fick kyrkstaden en rad världsliga funktioner, sockenstugor byggdes för stämmor och ting, kronomagasin för skatteinsamlingen och militärboställen för officerskåren. ”Kyrkan var inte bara ett ställe för religiösa ritualer, den var ett samhällsbygge i vid mening.”

Den här boken är givetvis inte den första som beskriver kyrkan och kyrkstaden. Den bifogade omfattande litteraturlistan ger den intresserade möjligheter att fördjupa sig i Gammelstads och Luleås historia.

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

Vill du ha nyheter från Kuriren på din facebook - Gilla Kuriren här.

Litteratur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!