"Blev accepterad tack vare att jag snusade Ettan lös"

David Ritschard är countryhjälten från Stockholms södra förorter som ska inviga ett nytt centrum i gruvorten han aldrig tidigare besökt. "Jag är hedrad över att få komma och spela", säger han.

David Ritschard är en av landets mest hyllade artister det senaste året och har nyligen lämnat kassan på Systembolaget för att arbeta med musik på heltid. Under torsdagen uppträder han i Kiruna.

David Ritschard är en av landets mest hyllade artister det senaste året och har nyligen lämnat kassan på Systembolaget för att arbeta med musik på heltid. Under torsdagen uppträder han i Kiruna.

Foto: Pressbild

Konsert2022-08-31 21:00

Efter sju år i kassan på Systembolaget blev David Ritschard lokalkändis på Södermalm i Stockholm, sedan ett år tillbaka är han hela Sveriges countryhjälte i och med superhyllade albumet "Blåbärskungen".

Framgången har gjort att lämnade butiksjobbet i våras och har spenderat sommaren på vägarna mellan konserter. Under torsdagen är den omtalade artisten i Kiruna för sitt nordligaste besök någonsin då han är med under öppningskvällen av Kirunas nya centrum.

– Det är en ära att, som stockholmare, bli inbjuden till en sådan här grej. Jag ska inte uttala mig om tekniska frågor kring flytten men det är väldigt roligt att få vara med om det. Jag har turnerat i ett och ett halvt decennium och har aldrig fått chansen att spela i Kiruna, varken det förra eller senare – det känns stort, säger han.

– Oavsett var centrum ligger vill jag uppträda för Kirunabor.

undefined
När Kirunas nya centrum ska invigas får David Ritschard chansen att göra vad lokala hjältarna Willy Clay Band gjort många gånger förr.

I orten där Willy Clay Band dragit storpublik genom åren, senast på avslutande Kirunafestivalen och vid smygpremiären av Kulturhuset, ska en söderkis ta reda på om countryn är stor i Kiruna eller om det bara är det lokala bandet som är det.

– Jag tänker att förorten i Stockholm har mer gemensamt med bruksorten än vad den har med innerstan och Stureplan. När jag har turnerat genom åren har det mest varit utanför Stockholm och då börjar man lite minus ibland när man kommer som ett band från Stockholm. Men man möts i att vi älskar countrymusik och rockabilly, man märker att man har mycket gemensamt oavsett vilket parti man röstar på. Jag tror mycket på sådana möten och jag ser det som ett privilegium, säger David Ritschard.

undefined
David Ritschard är en av landets mest hyllade artister det senaste året och har nyligen lämnat kassan på Systembolaget för att arbeta med musik på heltid. Under torsdagen uppträder han i Kiruna.

Artisten har hittat inspiration i Eskefeurat genom åren, både musikaliskt och uttrycksmässigt, men även tidigare nämnda Kiruna-band dyker upp bland hans låtval ibland.

– "The Miner" är skitbra. Det var faktiskt Johan Airijoki som tipsade mig om den låten, vi har samma management och rör oss nuförtiden mycket i samma cirklar. Det är en av de senaste svenska artisterna som har inspirerat mig genom att uttrycket och att ha en egen röst. Det tycker jag är väldigt viktigt om man ska försöka aspirera på att bli en country- eller bluesstjärna. Jag tycker han är grym – och trevlig.

undefined
Under tre dagar, torsdag till lördag, kommer Kirunas nya centrum invigas med musik och annan underhållning.

Även om Ritschards norrbottniska bekantskapskrets främst kommer från Piteå säger han sig ha fått nyttiga erfarenheter in i vuxenlivet från den flyttande gruvorten.

– Min förra svärfar kom från Kiruna och flyttade till Fagersta, från gruvan till bruket. Det var en svärfar som gjorde ett väldigt stort intryck på mig när jag flyttade hemifrån i sena tonåren, jag började förvärvsarbeta och skulle bli vuxen fort. När jag som nollåtta träffade honom kände jag att jag låg i lä. Han fick mig att sluta vara vegetarian och tog med mig på bockjakt en tidig morgon, sådant som man inte kommit i kontakt med i Stockholms södra förorter. Jag tror att det var tack vare att jag snusade Ettan lös som jag gjorde att han accepterade mig ... men jag fick börja äta älg.

För den omhuldade countryartisten blir det en ny upplevelse att uppträda i Kiruna, hundra mil norr om Skanstull.

– Om jag, som spinkig 19-årig vegetarian, lyckades vinna med förra svärfars hjärta som var bruksarbetare, förre detta gruvarbetare och jägare hoppas jag att jag har en chans. Jag är hedrad över att få komma och spela, säger David Ritschard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!