Offer på stordriftens altare

Luleå2019-04-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Maarit Enbuskes insändare "Hellre personal än lokaler", publicerad i Kuriren 2 april.

”Större enheter är lättare att bemanna med alla de kompetenser som behöver finnas för att bedriva skola med hög kvalitet och det underlättar även för heltidstjänster.”

Det här är en missuppfattning, men ett mantra som trummas in ifrån S-håll. I slutrapporten till ”Framtidens skola”, presenteras det som ett faktum. Det är det inte! ”Alldeles oavsett storlek på skola kommer man att ha problem med att hitta den kompetens och behörighet man söker” säger Skolverket ordagrant.

Jag har ringt och pratat med dem, förklarat konceptet ”Framtidens skola” och bett om deras synpunkter. Fick detta svar och fick också ett bättre, mer verklighetsförankrat förslag till lösning. En lösning som även förordas av lärare i beslutsunder laget. (Tyvärr lite för långt att beskriva här, men kontakta mej gärna så kan jag berätta).

Lärarfacken i Luleå förordar en blandning av små och stora skolor i staden och på landet. Och har varken tagit ställning för eller emot Framtidens skola, eftersom delar av deras medlemskår tycker att det är bra med större skolor, delar av den tycker det är dåligt. Luleås lärare, som grupp, säger i beslutsunderlaget att det är ”Attraktivt att arbeta på mindre skolor”. Vill Luleå försäkra sig om garanterad tillgång på lärare i framtiden måste man lyssna på professionen. Annars går Luleå miste om de lärare som vill arbeta på mindre skolor. Från 2021 har dessutom alla nyutexaminerade grundskollärare samma behörighet som de äldre lärarna har. Och kan ha heltidstjänst i egen klass. Så i framtiden behövs inte stora skolor för att lärare ska kunna få heltidstjänster. Risken är alltså mycket stor att vi står där med stora, dyra nybyggda skolor OCH lärarbrist i framtiden.

”Luleå har i jämförelse med likartade kommuner en hög andel små skolor – 58 procent av kommunens skolor har färre än 200 elever. Även med de förslagna förändringarna så kommer Luleå huvudsakligen att ha relativt sett små skolor.”

Här vilseleder man med hjälp av statistik. Och gör en jämförelse med större städer i Sverige. (I ett stapeldiagram i slutrapporten från 2016,sid 15). Luleå räknas med i den kategorin enligt Sveriges Kommuner och Landstings definition, som man utgått från. Men det finns 21 större städer i Sverige och Luleå med sina 76 000 invånare ligger på fjärde sista plats… Storleken varierar mellan 200 000 och 50 000 invånare = i genomsnitt 100 000 invånare/ större svensk stad. Luleå har alltså 24 000 färre invånare och är 24 % mindre än genomsnittet av de städer man jämför sig med. Och är ”ännu mer mindre” än flera av dem om man tittar på det faktiska invånarantalet i varje enskild stad. Det här kan INTE betraktas som en jämförelse med likartade kommuner. En seriös kommunledning utgår naturligtvis från den egna kommunens speciella struktur, förutsättningar och behov. Och barnens behov. Och försöker inte blanda bort korten så här… Det här är ett cyniskt sätt att försöka smita undan ansvar.

”Barnkonsekvensanalyser görs i samband med beslutsförslagen och riskbedömningar görs tillsammans med medarbetare och fackliga parter, i enlighet med våra ordinarie rutiner.”

Att genomföra en BarnKONVENTIONsanalys innan alla beslut som berör barn, blir svensk lag nästa år, år 2020. Det saknades i beslutsunderlaget till Framtidens skola och saknas fortfarande. Rädda Barnen i Luleå och många, många fler efterlyste en sådan innan beslutet 2016. MEN det struntade ni i…

”Alla förslag till beslut utgår ifrån skollagen, läroplan och andra styrande dokument. Där framgår tydligt att verksamheten ska utgå från barns och elevers behov. Det är vårt rättesnöre och profession.”

Här gör ni en skenmanöver genom att först påstå att stora skolor är den enda lösningen för att behålla lärare. Vilket alltså inte är sant. Sen blir, att ni beslutat om stora skolor ”huvudbeviset” på att ni handlar i enighet med barnens bästa. Det här håller inte! Det är ett fakebevis som så mycket annat när det gäller ”Framtidens skola”. En riktigt utförd BarnKONVENTIONsanalys kan belysa vad som behöver uppfyllas för att man verkligen ska kunna tala om barnens bästa. ALLA barns bästa ! Hur fungerar till exempel de stora skolorna för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar( NPF) = cirka 13 procent av alla elever ? Det är ett faktum att stora skolor starkt försämrar deras möjligheter att klara sin skolgång. Ska de bara medvetet offras på stordriftens altare ? Att det i praktiken verkligen skulle bli lägre lokalkostnader i de stora nybyggda skolor som planeras, har ni inte presenterat några siffror och kalkyler på som håller för närmare granskning. Man kan ju undra om de siffrorna är framtagna med liknande metoder som i jämförelsen mellan kommunerna.

"Vi mäter förtroende, för att förtroende är nånting viktigt för att bygga ett väl fungerande samhälle"..."Det är viktigt att vi kan lita på varann och på viktiga politiska instutitioner" Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statskunskap.

Luleå är illa ute, väldigt illa ute...

GÖR OM – GÖR RÄTT!

Läs mer om