Svar på insändaren ”En sanslös brist på verklighetsförankring”, publicerad i Kuriren 28 mars.
Den 25 mars beslutade kommunfullmäktige om nya ekonomiska ramar för nämndernas budget. Utifrån det har barn- och utbildningsförvaltningen lagt fram förslag till effektiviseringar.
Alla förslag till beslut utgår ifrån skollagen, läroplan och andra styrande dokument. Där framgår tydligt att verksamheten ska utgå från barns och elevers behov. Det är vårt rättesnöre och profession.
En förutsättning för att barn och elever ska ha en trygg och god skolgång är att det finns behöriga lärare och kompetent personal.
Därför är det en självklar utgångspunkt i effektiviseringsarbetet att behålla personal och istället se över möjliga besparingar i lokaler.
Luleå har i jämförelse med likartade kommuner en hög andel små skolor – 58 procent av kommunens skolor har färre än 200 elever. Även med de förslagna förändringarna så kommer Luleå huvudsakligen att ha relativt sett små skolor. Större enheter är lättare att bemanna med alla de kompetenser som behöver finnas för att bedriva skola med hög kvalitet och det underlättar även för heltidstjänster.
Barnkonsekvensanalyser görs i samband med beslutsförslagen och riskbedömningar görs tillsammans med medarbetare och fackliga parter, i enlighet med våra ordinarie rutiner.
Lärarlönerna i Luleå kommun ligger i spannet 21 000–48 000 kr i månaden – vilket är i nivå med jämförbara kommuner.
Barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut kommer nu att beredas politiskt inför beslut i barn- och utbildningsnämnden den 24 april.
Maarit Enbuske, skolchef, Luleå kommun