Vi kan inte bryta mot lagen när vi upphandlar

Region Norrbotten delar inte Thomas Ennefors syn på hur ögonsjukvården i Norrbotten bedrivs. "Vi kan inte ge företräde till en lokal leverantör", skriver Mats Lundin, chef för Division länssjukvård 2.

Regionen vill ge alla vård så snart det går men kan inte runda lagen om offentlig upphandling, skriver Mats Lundin, chef för Division länssjukvård 2.

Regionen vill ge alla vård så snart det går men kan inte runda lagen om offentlig upphandling, skriver Mats Lundin, chef för Division länssjukvård 2.

Foto: PÄR BÄCKSTRÖM

Insändare2022-11-12 09:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Thomas Ennefors insändare publicerad i Kuriren 8 november. 

Under pandemin har många patienter fått vänta alldeles för länge, inte minst de som drabbats av grå starr. Nu gör vi allt vi kan för att alla som står på väntelista ska få så bra vård som möjligt, så snabbt som möjligt. För att minska väntetiden vänder vi oss till privata vårdgivare. 

När en myndighet köper tjänster över ett visst värde måste en offentlig upphandling göras. Hur upphandlingen görs styrs, som skribenten säkert redan vet, av lagen om offentlig upphandling. Där står att alla leverantörer måste behandlas lika. Region Norrbotten får därför inte ge företräde till den lokala leverantör som skribenten representerar. Region Norrbotten får med andra ord inte välja en leverantör utifrån vad som vid en första anblick verkar praktiskt, det vore ett lagbrott. Däremot välkomnar vi alla leverantörer, såväl lokala som nationella, att lämna anbud.

Vi tackar insändaren för förslaget om att införa ett valfrihetssystem för ögonsjukvård. Sådana beslut fattas på politisk nivå och är en fråga som inte är aktuell i dagsläget. Att upphandla externa leverantörer av ögonsjukvård är därför ett bra alternativ för att ge patienterna i Norrbotten snabb och säker vård.