Innerfjärdarna måste räddas innan det är för sent

Insändarskribenten vill veta vad nästa etapp i innerfjärdsprojektet skulle innebära.

Luleås innerfjärdar grundas upp allt mer på grund av landhöjningen.

Luleås innerfjärdar grundas upp allt mer på grund av landhöjningen.

Foto: Magnus Pehrsson

Insändare2023-05-30 06:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då Harry Persson haft vänligheten att involvera sig i innerfjärdsproblematiken skulle det vara intressant att få ytterligare kännedom om etapp två och vad den innebär. 

Under de 30 år som vi bott vid Sörfjärden har vi naturligtvis varit medvetna om landhöjningens effekt på vattennivåerna generellt, desto större anledning att agera preventivt istället för att, som nu, dra problemet i långbänk med allt vad det innebär av ökande kostnader och allvarligt försämrad vattenstatus.


Det finns trots allt en del åtgärder som kan hjälpa till viss del utan att totalt haverera kommunens ekonomi. Till exempel har Bodens kommun under ett antal år bedrivit fiske på vitfisk med ett gott resultat för siktdjupet i ett antal sjöar.
Under en försöksperiod pumpades bräckt vatten in i fjärdsystemet för att hjälpa till med syresättning av fjärdarna, det blev dock kortvarigt men skulle gynna vattenkvaliten om det återupptogs.
Föroreningar från djurhållning där fekalier lakas ut i vattendrag som har förbindelse med fjärdarna är ett betydande problem, större krav borde ställas på hästgårdar och liknande företeelser.


Utan att riktigt ha belägg för min åsikt så tror jag att utsläppen av fosfor till Bottenviken, särskilt kustnära områden, är av ganska allvarlig omfattning. På sikt kommer det att påverka även kustnära vatten.
Landhöjningen är som tidigare sagts utom vår kontroll men som kuriosa kan nämnas att Vuollerim för ett antal tusen år sedan var en havsvik!
Emotser med spänning detaljer för etapp 2.