Kronandalen – möjligheternas område

Kronandalen kommer att innehålla bostäder för alla faser i livet och därmed en rad olika upplåtelseformer, skriver Emma Hurtig, biträdande projektledare.

Kronandalen kommer att innehålla bostäder för alla faser i livet och därmed en rad olika upplåtelseformer, skriver Emma Hurtig, biträdande projektledare.

Foto: Simon Jakobsson

Insändare2021-10-06 08:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren Vem tjänar på halvfärdiga lägenheter?, publicerad i Kuriren 2 oktober.

Kronan är en helt ny stadsdel som började byggas redan 2006 med fokus på att etablera och färdigställa bostadsområden i Kronans ytterområde. Det som sker just nu är att Kronandalen som utgör stadsdelens centrum växer fram och samtidigt knyter an till den tidigare bebyggelsen i stadsdelen. 

Totalt sett beräknas 7000 invånare bo i Kronan varav 5000 i Kronandalen när området är helt utbyggt, just nu pågår byggnation av etapp 1 och 2. Vidare fortgår arbetet med att bygga ut parker och andra naturstråk, detta för att främja rekreation med närheten till det gröna.  Målsättningen i Kronandalen är att bygga med blandad upplåtelseform och för alla livsskeden. Det innebär att Luleå kommun vill erbjuda möjligheter till köp, hyra eller alternativa former av upplåtelse av bostad. 

Kronandalen är en ny stadsdel vilket ger nya möjligheter till skapande och möjliggör direktanvisningar till projekt som har något unikt att erbjuda. Att Kronandalen skulle vara en experimentstadsdel dementeras då samtliga beslut som hör till utvecklingen av stadsdelen är väl avvägda och går i linje med våra mål och visioner.  

Vision Kronan: Kronan är en modern och centrumnära stadsdel mitt i naturen som erbjuder blandade boendeformer. En naturstad, helt enkelt, som på bästa sätt förenar gammalt med nytt och modernt, centrum med natur och friluftsliv, god arkitektur med hållbara lösningar och kultur. På ett nytt sätt. Vi bygger inte bara bostäder, vi skapar livskvalitet för människor.