Vem tjÀnar pÄ halvfÀrdiga lÀgenheter?

För vem blir det billigare att bostadsrÀttsinnehavarna sjÀlva bygger fÀrdigt sina lÀgenheter? Knappast för den som köper en lÀgenhet, skriver signaturen Skeptisk.

I Kronandalen planeras det för lÀgenheter som bara innehÄller kök, badrum och ett stort rum med betonggolv. Sedan ska köparna sjÀlva sÀtta upp vÀggar dÀr de vill ha dem. InsÀndarskribenten Àr skeptisk till konceptet.

I Kronandalen planeras det för lÀgenheter som bara innehÄller kök, badrum och ett stort rum med betonggolv. Sedan ska köparna sjÀlva sÀtta upp vÀggar dÀr de vill ha dem. InsÀndarskribenten Àr skeptisk till konceptet.

Foto: Per Lundström

InsÀndare2021-10-02 07:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PĂ„ Kronan – LuleĂ„s nya grĂ„trista stadsdel – ska bostadsrĂ€ttsinnehavarna sjĂ€lva "fĂ„" bygga innervĂ€ggar och förse golv, vĂ€ggar och tak med ytskikt pĂ„ de rĂ„a betongytorna.
Dessutom ska man fÄ dra elledningar och ventilationskanaler till respektive nyskapade rum. I "konceptet" ingÄr köksinredning som bestÄr av tomma skÄpstommar frÄn Ikea utan luckor och lÄdor.

Nu pÄstÄr fastighetsföretaget Raw Property att detta blir billigare. Och dÄ undrar man: för vem?
I Uppsala tar Raw 2,2 miljoner kronor för 57 kvadratmeter. I Linköping 2,7 miljoner för 79 kvadratmeter. 
NÀr man köpt dessa tomma sÄ kallade lÀgenheter sÄ fÄr man sjÀlv pÄbörja en ny byggverksamhet. DÄ kan man undra hur mycket störningar som uppstÄr av borrningar och spikningar samt materialtransporter i hissarna. Och detta kan hÄlla pÄ lÄngt efter inflyttning.

Det som LuleĂ„s samhĂ€llsutvecklingschef tycker Ă€r "superspĂ€nnande" blir förstĂ„s nĂ„got hon sjĂ€lv slipper uppleva. 
Att ett stort fastighetsbolag inte kan bygga sÄ rationellt sÄ att det blir billigare, Àn att lÄta varje lÀgenhetsinnehavare leja egna entreprenörer, Àr vÀl ett underkÀnnande av sin nÀrvaro i byggbranschen.

Maria Wiezell, konsumentvÀgledare pÄ Sveriges konsumenter sÀger: "I de flesta fall blir det inte mycket billigare för dig som privatperson att inreda en lÀgenhet Àn det blir för ett stort bostadsföretag".

BostadsomrÄdet Kronan verkar bli ett experimentomrÄde med oprövade modulhus frÄn Malaysia, (dÀr vÀggskivor blÄser bort), hus med oinredda betongstommar och tre av tio som inte fÄr nÄgon bilplats.