Hyresgästföreningen skriver inför årets hyresförhandlingar att vanligt folk som hyr sin bostad måste kunna bo kvar (Norrbottens-Kuriren 11/9). Vi håller med. Samtidigt är våra medlemmar beredda att ta ansvar för att möta bostadsbrist, trångboddhet och underhållsbehov. För att den ekvationen ska gå ihop är privat och kommunalt ägda bostadsbolag överens om att den årliga justeringen av hyresstrukturen bör ske ansvarsfullt och i samklang med den samhällsekonomiska utvecklingen.
Detta är viktigt för att möta dels kostnader av olika slag, men också för att säkerställa att den näring som erbjuder hyresbostäder fortsättningsvis ska vilja investera i hyresbostadsbeståndet. Vidare är det viktigt att kvalitén i hyresbostadsbeståndet bibehålls samt att viljan att bygga nya hyresrätter ökar.
Realt sänkta hyror är tvärtom en signal till branschen om att inte bygga nya bostäder eller investera i det befintliga beståndet, eftersom dessa satsningar absolut inte får vara lönsamma utifrån sunda företagsekonomiska grunder. Det alternativet innebär att hyresrätten halkar efter övriga boendeformer genom att hyresvärdarna inte kan möta hyresgästernas krav på dagens och morgondagens hyresboende.
Med förhoppning om konstruktiva samtal i årets förhandlingar skriver Hyresgästföreningen att hyresutvecklingen inför 2020 behöver hållas på en långsiktigt mer hållbar nivå. Vi håller med om det också, men hållbart i den meningen att ta ansvar för att säkra boendeformens utveckling. Det borde Hyresgästföreningen också ha en större vilja att göra.