Norrbotten Neos existens handlar om vad länet vill vara

Sätt er ner och hitta en konstruktiv lösning för Norrbotten Neos fortsatta existens i länet och i Sverige, skriver Petter Sundkvist, ordförande Nämndsgemensam grupp för det konstnärliga området vid LTU.

Norrbotten Neo hänger på en skör tråd. Petter Sundkvist, ordförande Nämndsgemensam grupp för det konstnärliga området vid LTU, vill hitta ett sätt att rädda ensemblen.

Norrbotten Neo hänger på en skör tråd. Petter Sundkvist, ordförande Nämndsgemensam grupp för det konstnärliga området vid LTU, vill hitta ett sätt att rädda ensemblen.

Foto: Maria Fäldt

Debatt2023-08-30 06:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Norrbotten Neo grundades 2007 hade det föregåtts av en längre tids förarbete på lokalpolitisk, regional och statlig nivå. Utgångspunkten var behovet av en kärna med fast anställda musiker i Norrbottens kammarorkester och Piteå kammaropera. År 2001 hade Statens kulturråd publicerat rapporten "Framtidig Ensemble", vilken påvisade behovet av en nationell ensemble för nutida konstmusik. 

Med denna rapport som grund och tack vare insatserna från framsynta politiker, såsom kommunalråden i Piteå och Luleå – Peter Roslund och Karl Petersen – tillsammans med landstingsrådet Kent Ögren och kulturchefen på landstinget, Majlis Granström, samt Norrbottensmusikens chef Gunnel Karbin, framstod den smått utopiska idén om Norrbotten NEO som realiserbar. Därtill hade Piteå kommun investerat betydande resurser på LTU:s campusområde i Piteå, inklusive byggandet av konsertlokalen Studio Acusticum och en Black Box. 

Dessa satsningar framhölls även i den statliga orkesterutredningen som publicerades 2006. Norrbotten NEO blev den perfekta pusselbiten. Landet fick en heltidsensemble för nutida konstmusik, Norrbottensmusikens befintliga ensembler en professionell stabilitet och hemvisten i Studio Acusticum stärkte miljön vid musikhögskolan i Piteå.

Sedan Neos tillkomst har LTU:s konstnärliga forskningsmiljö på musikhögskolan expanderat kraftigt och den pekas ut i Vetenskapsrådets forskningsöversikt 2023, som nationellt och internationellt ledande. Vikten av Norrbotten NEO för musikhögskolans forsknings- och utbildningsmiljö går inte nog att betona. Neo har dessutom betytt oerhört mycket för kompositionsutbildningar runtom i landet och är en viktig del av SR:s utbud, inte minst inom EBU-nätverket. 

Men den största betydelsen har ensemblen haft som hela konstmusiklivets forsknings- och utvecklingsavdelning. Ensemblen har gett otaliga svenska tonsättare möjlighet att framföra sina verk på högsta konstnärliga nivå och har också lyft fram det bästa inom internationell samtida konstmusik. Detta har vidgat perspektiven för nutida svensk konstmusik, som tidigare tenderade att vara något navelskådande. Detta nav för svensk och internationell nutida konstmusik har haft sin hemvist i Piteå. På så sätt har ensemblen uppfyllt alla målsättningar som den ursprungliga visionen bar och en del därutöver.

Ett antal problem har lett till den nuvarande situationen och jag lyfter här det väsentligaste. Länsmusikchefen Annelii Backman säger i Kuriren att ”Norrbotten Neo håller högsta konstnärliga nivå men saknar sin lokala anknytning till länet trots deras 15 år som verksam ensemble med Norrbotten som uppdrag. De efterfrågas i mycket liten utsträckning av arrangörer i Norrbotten och når få av Norrbottens medborgare”. 

Om Region Norrbotten definierar länsmusikens uppdrag för Neo som att enbart eller huvudsakligen tillgodose länsinvånarna med musik, kan knappast Norrbottensmusiken lastas för att de avvecklar Neo. Region Norrbotten har uppenbarligen tappat bort den ursprungliga visionen och uppdraget för Neo. Det går också att fråga sig om Kulturrådet har tagit sitt ansvar att, inom portföljmodellens förhandlingar, påminna skiftande politiska styren i Region Norrbotten om Neos nationella uppdrag? Har Kulturrådet tillskjutit adekvata medel så att Norrbottensmusiken klarar av att bära kostnaderna i samband med ökade nationella och internationella uppdrag för ensemblen?

Daniel Persson framhåller i lördagens ledare i Norrbottens-Kuriren det regionala perspektivet: ”Det påtalas med viss frekvens att Norrbotten måste satsa på kulturen, att vi måste erbjuda ett både brett och kvalificerat kulturutbud för att någon alls ska vilja flytta hit. Ändå lägger man ned en kammarensemble av hög rang inte bara nationellt utan internationellt. Det skorrar onekligen lite falskt. Var det inte bland annat den sortens kulturupplevelser vi skulle satsa på att erbjuda?”

Jag vill uppmana det politiska ledarskapet och oppositionen, inom regionen och på kommunalnivå, att snarast sätta sig ned och hitta en konstruktiv lösning för Norrbotten Neos fortsatta existens i länet och i Sverige. Detta bör ske i en nära dialog med Kulturrådet, som rimligen också måste ta sitt ansvar. Stora värden står på spel, värden som inte låter sig mätas med enbart en marknadsliberal logik. Till syvende och sidst handlar det om vilket län Norrbotten vill vara.