Centralisera inte sönder vården

"Tvärtom vad Moderaterna påstår riskerar Jokkmokks hälsocentral att dräneras på kompetens och förlora i attraktionskraft", skriver debattörerna.

"Tvärtom vad Moderaterna påstår riskerar Jokkmokks hälsocentral att dräneras på kompetens och förlora i attraktionskraft", skriver debattörerna.

Foto: Jonny Vikström

Debatt2019-10-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med förvåning läste vi Moderaternas debattartikel 16/9 om nedläggningen av läkarjouren i Jokkmokk. I en vågad spagat mellan att skylla ifrån sig ansvaret i den nya politiska ledningen (”…’ärvt’ många utmaningar ...”) och att för samma sak stoppa sig en fjäder i hatten påstår man att ”Sammantaget medför satsningarna vi [!] gör att Jokkmokks hälsocentral höjer kompetensen [och] ökar sin attraktionskraft…”. 
 

Det är tyvärr precis tvärtom. Med indragen läkarjour trots god bemanning riskerar hälsocentralen att dräneras på kompetens och att förlora i attraktionskraft. Sköterskor har redan slutat. Läkarna riskerar i längden att förlora sin glesbygdskompetens, hälsocentralen därmed sin utbildningsattraktivitet och ortsborna förlora den goda kontinuiteten som vi har byggd upp under många år. 
Den lösningen som må fungera för en underbemannad hälsocentral som exempelvis Pajala kan bli förödande för Jokkmokk som är fullbemannad och som klarar sitt uppdrag klanderfritt dag som natt. Helt utan nöd bryter man upp jourverksamheten på en av länets bäst fungerande hälsocentraler och tvingar patienter och personal till akutkonsultationer via videolänk med vikarier och utbildningsläkare i Gällivare som varken har lokalkännedom eller glesbygdserfarenhet – medan Jokkmokks egna läkare går hemma och rullar tummarna. Gällivares läkare kommer (naturligtvis) att vilja se många av dessa patienter och det blir givetvis ett ökat antal transporter på snöiga, mörka vintervägar. Jokkmokk blir oftare utan ambulans och personalen från avdelningen måste rycka in, samtidigt som de måste ta hand om sina patienter på avdelningen. Det är inte attraktivt. 
 

Besparingen med att dra in länets förmodligen mest prisvärda jourlinje kommer om någonting sannolikt att bli minimal. Priset för att bryta sönder en fungerande kvälls- och nattverksamhet i en glesbyggskommun med god kontinuitet och god personalkännedom på sin hälsocentral, med god bemanning, med läkare på plats som känner sina patienter riskerar däremot att bli väldigt hög. 

Vi säger: häll inte ut barnet med badvattnet utan låt oss haka på lösningen med distansjouren den dagen vi behöver det. Jokkmokks Hälsocentral är (än så länge) en av väldigt få välfungerande hälsocentraler i länet. Den är en guldklimp. Ta vara på den istället för att centralisera sönder den.
Markus Beland, Distriktsläkare
Erika Hubertsdotter, ambulanssköterska
Gudrun Spik, Distriksköterska (Vårdförbundet)
Åsa Mattsson, Ambulanssköterska (Vårdförbundet)