För ett år sedan på Jokkmokks höstmarknad släpptes en artikel angående neddragningar av läkarjouren i Jokkmokk och Pajala. Artikeln gav upphov till mycket oro hos Jokkmokksborna då informationen till medborgarna var mycket knapphändig. Avslöjandet följdes av många möten mellan politiker och personal via telefon, fysiska besök på hälsocentralen, information till kommunstyrelsen och besök av regionråden i vår. Under höstmarknaden i år blev projektet än mer diskuterat i Jokkmokk-Moderaternas tält, eftersom måndagen den 2/9 var första vardagen utan lokala jourläkare i tjänst.
Den nuvarande regionledningen har nu styrt i åtta månader och har i mångt och mycket ‘ärvt’ många utmaningar efter 84 år med socialdemokratiskt styre. Förändringen av jourläkartjänsterna i Pajala och Jokkmokk tillhör arvet. Projektet har under lång tid förberetts, riskanalyser har gjorts av tre olika läkare, siffrorna har jämförts och de kritiska rösterna och farhågorna som lyftes om en försämring av akutvården i Jokkmokk har tagits emot på allra största allvar. Själva frågan är alltså väl utredd och underbyggd, vilket krävs vid sådana här förändringar i verksamheten. Väldigt olyckligt är att man i Jokkmokk inte har lagt tillräcklig tid på att informera om projektets bakgrund och hur genomförandet är tänkt. Det är beklagligt och har resulterat i att oron och ovissheten är stor i Jokkmokk. Många kloka argument har förekommit i debatten, varav flera som visar att oron är befogad. Frågan är dock på inget sätt avgjord.
Jokkmokks hälsocentral såg nyligen sitt första dygn utan jour med läkare i beredskap. Det beslut som tagits innebär att jourläkartjänsten dras in på prov, vardagar från måndag till torsdag. På helgerna tjänstgör läkarna på orten precis som tidigare. Hälsocentralen kommer att ha öppet som vanligt och den som kommer utanför ordinarie öppettider kommer fortfarande att kunna få en bedömning av en sjuksköterska. Den sjuksköterska som gör bedömningen kommer också att ha möjlighet till uppkoppling med en läkare på distans. Det som försvinner är alltså möjligheten att fysiskt träffa en läkare under kväll och natt mellan måndagar och torsdagar.
Detta ska utvärderas efter projektperioden i slutet på januari 2020 och då skall patientsäkerheten, kvaliteten och de ekonomiska följderna synas i sömmarna i både Jokkmokk och Pajala där detta också genomförs. Och var så säker - projektet blir noga uppföljt och vi kommer att besöka verksamheten under provperioden för att föra dialog med personal och befolkning. Visar det sig inte fungera med det nya arbetssättet så kommer vi att gå tillbaka till det gamla.
När den nya regionledningen tog över i början på 2019 påbörjades ett stort och långsiktigt arbete för att stärka primärvården, med tonvikt på glesbygden. De människor som föds utanför eller väljer att bosätta sig långt ifrån tätare bebyggelse ska på inget sätt straffas för detta. Alla betalar vi skatt och alla har vi rätt till grundläggande service, oavsett var man bor. Med anledning av detta gör vi en satsning på ‘Nära Vård’, så att människor slipper resa flera mil för ett enkelt blodprov och kan få bedömningar av vårdpersonal i byn där man bor. Alla ska inte behöva åka långt för att få hjälp. Exakt hur ofta och hur mycket som ska erbjudas får tiden utvisa, likaså vilka byar och samhällen som ska inkluderas i satsningen. Ambitionen är att göra vården så tillgänglig som möjligt för så många som möjligt. Dessutom inrättas ett kunskapscenter för Samisk Hälsa i Jokkmokk så att vi kan nå ut och erbjuda god vård till alla i befolkningen.
Förändringar medför alltid orosmoln. Mot de negativa rubrikerna där man förutspår ödesdigra konsekvenser, talar om nedrustning och hot finns det även positiva och tydliga tecken för utveckling istället för avveckling. Sammantaget medför satsningarna vi gör att Jokkmokks hälsocentral höjer kompetensen, ökar sin attraktionskraft som tjänstgöringsort och kan utveckla en säker och modern hälso- och sjukvård för en patientsäker framtid i glesbygd.
Linda Frohm, Kalix (M), regionråd
Henrik Wikström, Boden (M), styrelseledamot i regionstyrelsen
Birgit Meier-Thunborg, Jokkmokk/Porjus (M), ledamot i regionfullmäktige