Sedan den 1 augusti har runt 1000 personer från hela världen samlats i Kallak utanför Jokkmokk. Personerna ingår i Rainbow Gathering, en organisation som enligt dem grundar sig i kärlek och fred. Den stora gruppen tältar på platsen, lagar mat ihop, sjunger sånger och hjälper till med olika workshops. Gruppen har inga officiella ledare utan styrs helt av de människorna som väljer att delta under sammankomsterna.
Under besöket på plats visar det sig att inte alla har valt att bo på den stora campingplatsen. Två av besökarna bor i en bil på en parkering i närheten. De är inte en del av den stora samlingen människor som har samlats vid stranden på Kallak utan gör dagsturer till platsen dagligen.
– Människor i Rainbow är väldigt fina och intressanta. Jag kan inte komma på något annat ställe där man kan krama en okänd person i fem minuter men här är det normalt här. Och visst, det är en hel del nakna personer här men det är ingenting som någon bryr sig i. Eller kanske inte i Jokkmokk, i den här kylan är inte så många nakna, säger han.
Han arbetar till vardags med IT i hemlandet Moldavien men tar varje år ledigt under sex veckor för att kunna närvara på ett antal sammankomster. Men att vara en del av Rainbow är inte helt accepterat menar han och han har slutat förklara för människor vad det är.
– Jag har gjorde det de två första gångerna och det var misstag. Många är inte redo för att höra om Rainbow och då är det ingen idé att berätta om det för dom.
Nästan en timme in i skogen ligger välkomstcentret. Där tas alla gäster emot och för många blir det första gången som de på riktigt kommer i kontakt med Rainbow. Diyan Deshev kommer från Bulgarien och är en av de ansvariga för det lilla tältcentret. Han berättar att det är här som människor får bestämma om det är redo att fortsätta vandringen mot Rainbow som är två vandringstimmar bort eller om de ska avsluta resan och vända hemåt.
Diyan Deshev valde efter många år att sluta arbeta i hemlandet och funderar nu på att, precis som många andra inom Rainbow, att hitta ett säsongsjobb och resa runt i världen istället.
– För mig är Rainbow är en riktning och ett sätt att leva. Det är en idé som handlar om att vara närmare naturen och vara försiktig med den. Vi försöker att vara väldigt försiktiga med vatten till exempel och det är viktigt att vi inte lämnar något efter oss när vi lämnar platsen vi är på.
Diyan Deshev har varit med i Rainbow under flera år och berättar att kunskapen om naturen och människans påverkan är viktig för organisationen.
– Vi behöver sprida kunskap om den natur som vi har omkring oss, främst för att vi är så upptagna i städerna och livet. Här blir vi mer medvetna om varandra och det handlar inte bara om mig och min familj utan om alla människor omkring oss.
Under tisdagen samlades över 300 personer från Rainbow i centrala Jokkmokk för att vara med i en ceremoni tillsammans med flertalet ortsinvånare för att uppmärksamma naturen i Gallak och uppmana till fortsatt skydd av platsen.
– Det var många härifrån som tog sig ned till Jokkmokk för att vara med i demonstrationer och de som var där sa att det var ett väldigt frifullt event. Jag hoppas att det är till hjälp. En av anledningarna till att vi är här är för att skydda den heliga marken som Gallak är.
I organisationens program för vistelsen i Kallak står det att de ska vara en opolitisk organisation som ska vara öppen för alla, helt oberoende på politisk ställning. Men det framkommer även att de som vill och kan får närvara vid den nämnda ceremonin för att låta Kallak stå orörd. Samtidigt som det är första gången som Rainbow slår sig ned i Sverige så är det också första gången som de närvarar på en samling som den i Jokkmokk.
– Många från Rainbow vill undvika att ta del av aktivism och demonstrationer, och när jag är här så är det ingenting som jag vill vara den del av samtidigt som jag tycker att det är för en god sak. Jag stöttar dem i tanken, jag vill inte att denna vackra plats ska förstöras, men jag tror att min plats att vara här och ta emot gästerna, säger Diyan Deshev.