Superkänsliga tillverkningen i Sunderbyn – ska flyttas

Superkänsliga tillverkningen i Sunderbyn – ska flyttas

Luleå
Lästid cirka 6 min

Fotot tas genom glasrutor.
I det här rummet på Sunderby sjukhus sker tillverkningen av cancermedicin med stor precision. Vem som helst får inte kliva in för miljön är superkänslig.
Men lokalerna är uttjänta och det planeras för en flytt. 
Det är en av många verksamheter som berörs när Sunderby sjukhus byggs om – och byggs ut – för över 700 miljoner kronor.
– Det är ett gigantiskt pussel, säger Anne Posti, lokalsamordnare på Region Norrbotten.

Det beskrivs som sjukhusets renaste rum. Luften är torr och betydligt renare än i ett vanligt rum eftersom den byts ut ett tjugotal gånger varje timme. Farmaceuten Pernilla Heikki sitter vid en säkerhetsbänk, inkapslad i skyddskläder från topp till tå, och arbetar.

undefined
Det är flera steg för att ta sig in det innersta rummet, hjärtat av tillverkningen. Driftsassistent Mikaela Larsson befinner sig också i ett rum som kräver skyddskläder.

Hon har vant sig vid att både andas genom munskydd och att jobba i det höga ljudet av ventilationen. Åtgärder som skyddar personalen, men även produkterna. Bakterier tycker nämligen om värme och fukt. Hennes rörelser är kontrollerade för att inte utsöndra fler partiklar än nödvändigt och helst ska hon inte prata.

Allra renast är luften inne i bänken där medicinen tas fram.

undefined
Sunderby sjukhus ska anpassas för framtiden. Byggplanerna för 740 miljoner är ett avancerat pussel – och det finns svårigheter. "Vi får inte vara och stöka överallt, det funkar inte i de här miljöerna", säger Anne Posti, lokalsamordnare på Region Norrbotten.

Sjukhusapoteket har funnits sedan byggnaden uppfördes för drygt 25 år sedan och försörjer hela Norrbottens län med läkemedel. Det är en av flera verksamheter som behöver nya, utvecklade lokaler.

Ett sjukhusapotek ska inte förväxlas med ett vanligt apotek för allmänheten. 

Till största delen tillverkas cancermedicin, men även näringslösningar och ögondroppar. En beredning av läkemedel kan vara en dropp-påse, flaska eller en spruta.

undefined
Fotot är taget genom två olika glasrutor. Vem som helst får inte gå in i medicinfabriken.
undefined
Beredning av läkmedel kräver hög koncentration av den som utför det. "Det blir max två timmar, jag försöker att inte vara inne så mycket längre än så. Det är jobbigt, fläktarna låter och det man gör är väldigt patientkritiskt", säger Pernilla Hekki, farmaceut.

– Det är högsteril miljö. Det finns i princip inga partiklar där inne. Inga sporer, svampar eller bakterier. Så, när man gör ett intravenöst läkemedel är det helt rent och garanterat att man får in i det i blodet utan att det blir en infektionsrisk, säger Anders Bergström, läkemedelsstrateg på Region Norrbotten.

I maj sätts spaden i jorden på en yta belägen bakom patienthotellet vid Sunderby sjukhus. 

undefined
På den här ytan där Anders Bergström, Petra Öhman och Anne Posti står, bakom patienthotellet Vistet, blir det en helt ny byggnad.

Ett nytt sjukhusapotek ska stå klart hösten 2026. Fler rum för tillverkning och fler slussar, alltså rum som för varje steg bara blir renare och renare, blir det.

Kostnaden är beräknad till 40-50 miljoner kronor, även ny utrustning ska till. De nya arbetsbänkarna kommer inte låta lika högt i ventilationen, till exempel.

En del av byggplanerna

– Mammografin och klinisk fysiologi (exempelvis där man testar hjärtats funktion). Flyttar in i nya lokaler 2025.

– Infektionsavdelning 35. Uppgradering av ventilation i infektionssalar, säkra upp så att smittor inte sprids. Planeringen startar i vår.

– Barnpsykiatrisk avdelning 40D. Flyttade till nya psykiatrihuset förra sommaren. I barnkonventionen står det att barn som vårdas på en sådan klinik behöver få möjlighet att gå ut. Det ska byggas. Byggstart efter semestern.

– Bårhus. Ingår i planen men planeringen har inte startat. Uppgradering av lokalerna utifrån ett nytt sätt att förvara avlidna.

– På- och ombyggnad gamla psykiatribyggnaden. Dialys, njurmedicin, onkologiskt centrum, logopeder, kuratorer och reumatologens dagvård ska in där. Planeringen har startat. Ska vara färdigt runt 2030.

– Förlossningen. Startar kring 2030. Det blir nya lokaler.

För två år sedan togs beslutet att Sunderby sjukhus ska byggas ut. Bakgrunden är att sjukhuset är för litet och lokalerna måste anpassas till sjukvårdens utveckling och nya förutsättningar. Utvecklingsplanen kan komma att ändras. Region Norrbotten uppger att inget är hugget i sten.

Källa: Region Norrbotten

undefined
Tillverkning av medicin måste ske på plats i Norrbotten. Den anpassas till patienten. "Det finns minst ett sjukhusapotk i varje län eller region", säger Anders Bergström.
undefined
Tillverkning av medicin måste ske på plats i Norrbotten. Den anpassas till patienten. "Det finns minst ett sjukhusapotk i varje län eller region", säger Anders Bergström.

– Det blir dubbelt så stort. Vi kan öka kapaciteten, i dag är det på gnällen att lokalerna klarar volymen. Men det stora problemet är att lokalerna knakar i fogarna, reservdelar saknas till fläktsystemet och väggbeklädnaden börjar få problem med glipor. Även bänkarna börjar sjunga på sista versen, säger Anders Bergström.

Det är gjort mindre renoveringsåtgärder, berättar Petra Öhman, driftschef på Apoex som är det företag som sköter läkemedelstillverkningen åt Region Norrbotten.

Det är stora krav på sjukvårdens lokaler. Det ska vara rent och snyggt, det får inte damma eller bullra.

Anne Posti

Lokalsamordnare

– Vi har målat fläckvis där det blivit nött på väggen, satt upp metallister på väggen så det inte ska nötas. Vi lägger på färg, vi kan inte slipa för då blir det oerhört många partiklar, säger hon.

Nya lokaler är efterlängtade av personalen.

– Vi håller i, och håller ut. Materialvalet i de nya lokalerna kommer vara helt annorlunda. Träfoder, det förekommer inte längre. Man ska inte ha organiskt material, säger Petra Öhman.

undefined
"Det tar energi, tid och pengar att hantera lokaler som inte fungerar. Det känns jättetacksamt att det blir nya fräscha lokaler", säger Petra Öhman, chef på Apoex. Här håller hon i en tom dropp-påse.

Anne Posti blickar ut över ett Sunderby sjukhus i miniatyr. Det är nog ingen överdrift att säga att hon kan varenda vrå av det 25 år gamla sjukhuset.

Här har hon jobbat som sjuksköterska, numera är hon lokalsamordnare på Region Norrbotten. 

Anne Posti håller i trådarna för ombyggnationerna. Njurmedicin och dialys? Deras lokaler är ämnade för hjärtsjukvården. Logopederna? De har precis fått nya provisoriska lokaler på gamla barnpsykiatrin. Onkologi, ja det ska in i påbyggnaden av gamla psykiatrihuset.

Hängde ni med? 

undefined
"Det är alltid någon som väntar på att flytta där det blir klart. Det är det som är pusslet, att hitta den där ytan och kunna flytta om", säger Anne Posti som i grunden är sjuksköterska.

Det är fragment av planerna.

– Det är ett gigantiskt pussel. Vi är många på fastighetsavdelningen som klurar hur det ska bli på bästa möjliga sätt. Vi har ju ett uppdrag att produktionen ska pågå hela tiden. Tredje man får inte bli drabbad, säger Anne Posti och syftar på patienterna.

Hon beskriver en av svårigheterna. Att de inte får vara och "stöka överallt", det funkar inte på ett sjukhus.

undefined

Det som lyser ledigt är slutenvårdsplatserna, som det inte finns bemanning för. De finns överallt i sjukhuset.

Anne Posti

lokalsamordnare

– Det är stora krav på sjukvårdens lokaler. Det ska vara rent och snyggt, det får inte damma eller bullra. Men vi har hittat fina arbetssätt med arbetsmiljön och patientsäkerheten. Det jobbar vi stenhårt med, säger hon.

Hur bygger man tyst?

– Det går ju inte. Men det går att bygga och låta, bara folk vet om det. Information är det viktigaste. När vi gjorde nya akuthuset hade vi en funktion som hette stoppa bygget, där verksamheten kunde ringa och säga "nu ska vi söva, nu får ni vara tysta". Men den behövde vi aldrig använda, byggprojektledaren och verksamheten var så tajta, säger Anne Posti.

undefined
"Det är verksamheten som måste ange vad behovet är. Sia in i framtiden", säger Anne Posti.

Beslutet att bygga ut togs av politikerna 2023. Anledningen är trångboddhet och att lokalerna måste anpassas till sjukvårdens utveckling. Det finns en omfattande utvecklingsplan fram till 2034 och prislappen är på 740 miljoner kronor.

Hur planerar ni det här?

– Det är verksamheten som måste ange vad behovet är. Sia in i framtiden. Hur ser det ut?, säger Anne Posti.

undefined
Ombyggnation av Sunderby sjukhus

Utvecklingsplanen som togs fram under brinnande pandemi är ytterst preliminär. Den kan förändras under tidens gång, plötsligt kommer det nya lagkrav eller riktlinjer gällande sjukvården som måste följas.

– Vården är pålästa om vad som ligger i pipeline i framtiden, behandlingsmetoder och utrustning. Vi är beredda på att backa, ta omtag och styra båten åt ett annat håll. Planeringen av vårdens lokaler måste få ta tid, säger Anne Posti.

undefined
I bårhuset ska det byggas fack i stället för att använda vagnar, då det tar mindre utrymme.

740 miljoner kronor. Kommer det att räcka i tider då byggnationer på andra ställen i samhället drar iväg i kostnader?

– Det är inte helt enkelt att svara på. Vi vet inflationen, hur den stiger och far. Vi tar det eftersom, det vi bygger och planerar. Vi tar upp nya projekt för att se hur det påverkar, då värderar man ökningen som har blivit kontra planen vi hade. Vi får hålla politiken "up to date", säger Anders Blomqvist, chef division Regionstöd.

Allt kanske inte behöver byggas om i slutänden. Eller så blir det dyrare än tänkt.

– Det kan bli åt båda hållen, säger han.

undefined
"Det här blir kul, nu har vi att göra", tänkte Anders Blomqvist, chef division Regionstöd, Hans Vesterberg, fastighetschef och Anne Posti, lokalsamordnare på Region Norrbottens fastighetsavdelning när beslutet togs 2023 om att bygga ut sjukhuset. Det är stora ombyggnationer och de har en budget att förhålla sig till. "Vi får ju inte gå bananas", säger Posti.

Byggnaden är 25 år, hur mår den?

– Materialet kanske inte är så modernt, men det är snyggt. Det är helt. Materialet man valde till sjukhuset är väldigt hållbart, säger Anne Posti.

– Jag skulle säga att huset mår bra. Vi underhåller och gör det som behövs. Däremot är vi inne i en investeringscykel som gör att det sticker iväg på just den här byggnaden, säger Anders Blomqvist.

När det ändå är igång och byggs om passar regionen på att till exempel förbättra ventilationen om det behövs, men det är ett projekt vid sidan av.

undefined
Slutenvårdsplatser står tomma här och var på Sunderby sjukhus.

Vad är mest akut?

– Det är svårt att säga vad som är mest akut. Vi måste ta det i etapper. Det blir tetris. I grunden vill vi förstås prioritera det som verksamheten tycker är viktigt, säger Anders Blomqvist.

Sunderby sjukhus må behöva byggas ut. Men det finns tomma ytor här och var. På kirurgins avdelning är 14 av 22 vårdplatser igång när Norrbottens-Kuriren är på besök.

– Det som lyser ledigt är slutenvårdsplatserna, som det inte finns bemanning för. De finns överallt i sjukhuset. Det är ingen som har fullt öppet. Men man kan inte heller göra så mycket med de lediga platserna. Det rekryteras hela tiden, så helt plötsligt har man kanske bemanning för att kunna öppna fler platser, säger Anne Posti.