Dörren till en av de två operationssalarna öppnas plötsligt och ut kommer ögonkirurgen Jonathan Strauch. Han har precis avslutat en operation av grå starr. Hans kompetens är eftertraktad då det råder ögonläkarbrist i hela landet, och speciellt svårt är det i norr.
Just nu är de fyra heltider kort på ögonläkarsidan i Sunderbyn, för att kunna klara inflödet av patienter.
På centraloperation har en sal stängts, men här på ögonmottagningen har en operationssal däremot kunnat öppna.
Grå starr är en vanlig folksjukdom hos äldre som innebär att linsen i ögat får en grå hinna och blir grumlig. Synen kan försämras avsevärt.
En operation tar ungefär femton minuter. Två snitt på en till två millimeter görs i ögat och genom dessa utförs sedan ingreppet. Den gamla linsen bryts upp i fragment och sugs ut, därefter injiceras den nya linsen som är formbar.
– Den oklara linsen byts ut mot en klar lins som är gjord i plast, säger Jonathan Strauch.
Operationssalen består av en patientstol, ett mikroskop vilket läkaren opererar genom samt en ultraljudsmaskin, som delar sönder gråstarren. På en skärm syns ögat uppförstorat under operationen, där kan sköterskorna följa hur grumligheten på linsen bit för bit rensas bort.
Förutom patienten är kirurgen, en sjuksköterska och undersköterska närvarande.
Köerna till att få operera grå starr är långa och ett 30-tal patienter skickas varje vecka, via vårdgarantin, till Stockholm för att opereras. Sjuksköterskan Erica Johansson har jobbat på privatklinik i Stockholm innan flytten till Luleå. I Stockholm är det knappt någon väntetid, berättar hon.
Där var hon med och opererade norrbottningar för några år sedan.
– Då började jag tänka att det är orättvist att vården ska vara så. Och vad det kostar pengar att skicka ner patienter. Det är resa, hotell, taxi. Allt det där, säger hon.
Hon är från Rutvik men har bott över 20 år söderut. I mars gick flyttlasset till Luleå, och med sig har hon frun Eta Fredricson som också är sjuksköterska.
Båda fick jobb på ögonmottagningen vid Sunderby sjukhus, och började i april. De har jobbat tillsammans även i Stockholm.
– När jag var här första gången sade jag att här vill jag bo, säger Eta Fredricson och nämner att det var för tio år sedan.
Varför vill du bo här?
– Jag är född i Lund men under min uppväxt åkte jag ut på landet under loven. När jag behövde lugn och ro åkte jag dit. När jag kom hit, fick jag samma känsla. Ett lugn som är väldigt behagligt. Det har varit svårare och svårare att åka tillbaka till Stockholm.
Det är roligt att träffa patienter. De är tacksamma. Vi hjälper dem att se lite bättre, och att de slipper det gråa.
Erica Johansson
sjuksköterska
När de körde till Stockholm efter ett besök i Luleå förra sommaren sade de inte ett ord till varandra på hela vägen till Umeå.
– När vi körde härifrån, det bara rann tårar. Då var det bara hem och kontakta mäklaren, säger Erica Johansson.
Hur är det att jobba på samma arbetsplats?
– Det är faktiskt lite lyxigt. Det är mysigt att åka hit tillsammans, och hem tillsammans. Första dagen vi skulle jobba här och väckarklockan ringde klockan sex på morgonen sade jag till Eta att vid den här tiden i Stockholm väntade vi på bussen. Vi satte av enorm tid på att pendla, säger Erica Johansson.
– Ja, det är härligt. Vi pratar av oss i bilen, sedan pratar vi inte mer jobb, säger Eta Fredricson.
De berättar att om de står i samma operationssal behöver de knappt prata med varandra.
– Vi kan läsa av varandra. Man pratar väldigt mycket med ögon och kroppsspråk, säger Eta.
Flytten skulle visa sig vara vältajmad. I somras blev två ögonspecialister färdiga ögonkirurger efter en internutbildning. De har börjat operera i Sunderbyn från september.
– Det krävs inte bara en kirurg, det krävs sköterskor och undersköterskor också. Vi är ett team, säger Erica Johansson.
Therese Sundbom, verksamhetsområdeschef vid ögonmottagningen bekräftar att rekryteringen av sjuksköterskor möjliggjort att en till operationssal öppnat.
– Det är positivt för verksamheten. Vi har lyckats rekrytera fem nya sjuksköterskor i våras. Det behövs två i varje sal. I och med det kunde vi öppna den andra salen.
Köerna till ögonoperation
350 patienter väntar på operation av grå starr i länet. Målet för Region Norrbotten att inte ha någon patient i vårdkön.
Medelväntetiden för att operera grå starr är ett år (om patienten inte åker till Stockholm).
Många står i den "dolda kön", vilket är remisser från optiker. De patienterna väntar på en bedömning, och kan eventuellt behöva operation.
Under september och oktober har det gjorts 80 operationer av grå starr i Sunderbyn, vilket är en ökning från 60 operationer per månad.
Kostnaderna för vårdgarantin har ökat från 57 miljoner kronor (januari-september 2023) till 77 miljoner kronor (januari-september) 2024.
Källa: Region Norrbotten
Däremot är ögonläkarbristen en svår utmaning, enligt Sundbom.
– Det finns inga överläkare eller specialister att rekrytera till Norrbotten. Det vi har gjort är att anställa sex ST-läkare i Sunderbyn för ett och ett halvt år sedan och internutbilda dem. Det tar nästan fem år innan de blir färdiga ögonspecialister. Förhoppningsvis blir de kvar. Om de har intresse av att bli kirurger är det ett års internutbildning, säger Therese Sundbom.