Sjuksköterskan Linda: "Jag vill att godheten ska vinna"

Sjuksköterskan Linda: "Jag vill att godheten ska vinna"

Luleå
Lästid cirka 3 min

Hon befinner sig mitt i vårdkonflikten – ett fackförbund som tar strid för bättre arbetsvillkor, en vardag med patienter på hjärtintensiven och en arbetsgivare som stundtals får hård kritik. "Jag får väl någonstans hoppas att politikerna vill ha kvar oss", säger sjuksköterskan Linda Eriksson på Sunderby sjukhus.

Det här är en glimt från hjärtintensiven på ett sjukhus som en gång beskrevs som Europas modernaste när det byggdes. Det är ett nedslag hos en yrkeskategori som det just nu skrivs extra mycket om; sjuksköterskor. I Norrbotten råder övertids- och mertidsblockad för sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor.

Vårdförbundet vill ha en arbetstidsförkortning på 15 minuter om dagen.

– Det är klart man vill att det ska bli en förbättring. Man har förslitningar i kroppen och det är tunga lyft. En arbetstidsförkortning hade varit fantastiskt bra. Jag tror det hade gjort Region Norrbotten till en mycket bättre arbetsgivare, man kanske hade lockat lite mer personal, säger hon.

undefined
" Om jag får tycka till skulle vi vara fler sjuksköterskor. Att arbetsgivare månar mer om sin personal och inte det här att man kan bytas ut", säger Linda Eriksson.

Situationen med vårdkonflikten är komplex. Inte minst för Linda Eriksson och hennes kollegor på golvet.

– När jag kommer hit är jag fokuserad på att ta hand om patienterna, oavsett konflikt eller inte. Jag gör ändå alltid mitt bästa för patienterna så att de ska må bra, och försöker förmedla vad de känner och vill till läkare och anhöriga. Men vi har fått dra ner lite mer än tidigare, och ibland känner man att man är lite orolig.

Blir det en press?

– Ja, man känner väl lite mer press och jag vill vara lojal mot Vårdförbundet. Det är svårare att täcka korttidsfrånvaron då Region Norrbotten valt att inte betala ut sommaravtal för dessa pass. Till viss del ersätts sjuksköterskor med undersköterskor och omvårdnadsassistenter.

På hjärtintensiven tjänstgör ett 20-tal personer, främst sjuksköterskor och läkare. Hit kommer svårt hjärtsjuka patienter från hela länet och det finns totalt sex platser, förutom på sommaren, vissa helger och storhelger då dras det ner till fyra platser för att få ihop schemat.

Linda Eriksson trivs på sin arbetsplats och kan även se framemot en semester.

– Det är nästan så man skäms. Tyvärr. Vi har det så himla bra hos oss att man inte vill prata om det. Jag ser ju att folk klagar på Region Norrbotten på sociala medier, att det är en dålig arbetsgivare. Just jag upplever inte det, så egentligen kanske jag inte ska klaga. Vi har ett sådant bra gäng.

Samtidigt, om hon hade varit på en annan avdelning kanske hon hade funderat mer.

– Det tror jag absolut. Just det här man ser att de plockar i schemat och flyttar runt. Och skulle det bli hälsofarligt för mig skulle jag inte jobba kvar.

undefined
Linda Eriksson har jobbat 21 år på Sunderby sjukhus och trivs, även om arbetet stundtals kan vara påfrestande. "Jag är väldigt passionerad när det gäller mitt jobb", säger hon. Samtidigt ser hon kollegor på andra avdelningar som slits ut och lämnar arbetsplatsen eller yrket.

Om hon får välja yrke på nytt, blir det sjuksköterska.

– Jag kanske är lite godtrogen men jag hoppas väl någonstans att politikerna vill ha kvar oss, och att vi ska må bra och att vi ska orka jobba.

Delar av jobbet kan vara allvarligt. Allt är inte "tjo och tjim".

– Jag är väldigt passionerad när det gäller mitt jobb, jag tycker det är fantastiskt roligt. Ibland kan det vara jobbigt men vi skämtar mycket. Det handlar om att man måste få skratta för att släppa på det där tunga.

Vad är din drivkraft?

– Jag tycker om att hjälpa. Jag tycker om att finnas där, stötta patienter. Det är deras sårbaraste ställe i livet, just här och nu. Det är väl på något vis också att jag vill att godheten ska vinna. Alla förtjänar att få vård, och att få rätt vård.

I en framtid, tror du krisrubriker om vården är borta då?

– Det är nästan så att man betalar mekaniker med gymnasieutbildning mer än de som jobbar med människor och känslor. Vi har en universitetsutbildning. I min värld är det värt så mycket med den mänskliga kontakten som man kan ge någon. Det är det finaste man kan ge någon. Omtänksamhet och tid. Att positivt förändra livet för någon eller att de mår lite bättre. Det är ju därför vi är här.