Badbrygga är sommarens hamnnyhet – och hopptorn på gång

Badbrygga är sommarens hamnnyhet – och hopptorn på gång

Luleå
Lästid cirka 5 min

En brygga i Norra hamn endast avsedd för bad – det blir verklighet redan till sommaren. Och om allt går enligt plan kommer bryggan utrustas med ett hopptorn.
Luleåbon Marcus Carlsson ligger bakom idén via ett medborgarförslag.
– Jag tror det här blir toppen, säger han.

Att det finns ett intresse för att bada i Luleås hamnar har knappast gått någon förbi. Fina dagar är flera av de bryggor som finns runt om i Luleå fyllda av solande och badande människor. 

Luleåbon Marcus Carlsson badar själv ibland i Norra hamn och då från den brygga som ligger utlagd i närheten av Norrbottensteatern men den bryggan är inte anpassad för bad och svår att ta sig upp på. Överlag är hamnområdet inte särskilt badvänligt.

– Det är begränsat, svårt och egentligen inte särskilt trevligt, säger han.

"Jag ser fram emot att bada själv och tror det blir populärt"

Marcus Carlsson

För att hitta en samlande och trevligare plats lämnade han in ett medborgarförslag, kallat Luleåförslaget, och hans önskan om en särskild badbrygga i Norra hamn har beviljats. En halv miljon har skjutits till från Luleåförslagets pengapåse på två miljoner. Bryggan, 15 meter lång och fyra meter bred, är redan beställd och läggs ut i sommar.

– Jag tycker det är jättebra och det känns jättekul. Jag bor inne i stan och Norra hamn är en plats som jag tycker fortfarande är underutnyttjad på sommaren och det finns stor potential, säger Marcus Carlsson och fortsätter:

– Jag tror en sån här lite mindre och enklare grej kan ha otroligt positiv effekt, bara att det blir en naturlig samlingsplats där det går att bada.

undefined
Marcus Carlsson ser en outnyttjad potential i Luleås hamnområden och badbryggan som kommer på plats i sommar ser han som en enkel grej för att öka trivsamheten i Norra hamn. Hans medborgarförslag beviljades och en halv miljon är öronmärkt för bryggan.

Hans förslag är att bryggan ska ligga vid den naturliga samlingsplatsen efter kajen i höjd med Strandparkeringen, där det finns gott om sittplatser både i sluttningen och på kajen. Och precis så blir det.

– Det kommer vara sol hela dagen och på kvällen blir det en underbar utsikt härifrån. Som platsen är utformad i dag tycker jag att man bara inte ställt dit bryggan ännu, det är min syn på hur platsen ser ut i dag. En brygga kommer sy ihop det på ett trevligt sätt, säger Marcus Carlsson.

Han tror att bryggan kommer locka både Luleåbor och turister.

– Jag tror det kommer vara folk här hela sommaren, både på dagen och kvällen. Det är redan det på betongpiren där borta, säger Marcus Carlsson och blickar mot andra sidan av hamnområdet.

– Jag tycker att det här är ett bättre läge. Jag ser fram emot att bada själv och tror det blir populärt.

undefined
Det är vid den så kallade soltrappan i Norra hamn som den nya badbryggan ska placeras. Här finns gott om sittplatser redan i dag och med fin utsikt över Norra hamn.

Patrick Zetterkvist, chef för idrott och friluftsliv hos kommunen, ser framför sig vackra och soliga sommarkvällar med livlig aktivitet vid bryggan. Läget borgar för att investeringen kommer vara lyckad.

– Det är en jättebra idé och blir ett sånt A-läge. Och förhoppningsvis får vi bort de som hoppar från taken, tanken är att det ska bli ett hopptorn på bryggan, säger Patrick Zetterkvist.

Ett återkommande problem är att hoppsugna klättrar upp på det lilla pumphus som ligger på kajen och det är något som Luleåförslagets arbetsgrupp vägt in i bedömningen när de beviljade badbryggan.

– Det har funnits med i diskussionen, absolut. Det är på så sätt man också ser att det finns en vilja att bada på ett bättre och säkrare sätt, säger Kristina Yacoub Larsson, kommunsekreterare och den som leder arbetsgruppen.

undefined
Marcus Carlsson tycker att platsen och dess utformning redan i dag är som gjord för en brygga. Nu blir det verklighet.

Marcus Carlsson hade inte med hopptorn i sitt förslag men Luleåförslagets arbetsgrupp kan både dra av och lägga till i grundförslagen. Förslag om hopptorn kommer in då och då och faktum är att det finns ett aktivt förslag just nu om ett hopptorn i Norra hamn och då kan resultatet bli att båda förslagen slås ihop. 

– Det fina med Luleåförslaget är att vi försöker göra så mycket vi kan från det förslag som kommit in, säger Kristina Yacoub Larsson.

Beslut om hopptornet specifikt och finansiering för denna är inte fattat ännu men det arbetas i den riktningen. Patrick Zetterkvist tror att det behövs ett par hundra tusen till för att hopptornet ska bli verklighet och han är optimistisk till att tornet finns på plats redan i sommar.

– Ja, det är absolut ambitionen, säger han.

undefined
I den så kallade Surfbukten i Östersund finns ett hopptorn av den typ som Luleå planerar att anlägga i sommar.

Luleå kommun har tidigare sagt nej till förslag gällande hopptorn, inte minst på grund av säkerhets- och ansvarsskäl. Samtidigt finns det många hopptorn runt om i Sverige som fungerar och är uppskattade besöksmål.

– Jag har själv varit skeptisk men då var jag till Östersund i våras och såg hur de löst det. De har ett hopptorn med en enmetersplatå och en platå på tre meter, säger Patrick Zetterkvist och tillägger att fem- eller tiometershöjd inte är aktuellt i Luleå.

"Jag är helt säker att den här är efterlängtad av många"

Evelina Rydeker

Kommunalråd

I Östersund är det eget ansvar och bad på egen risk som gäller för den som använder sig av badbryggan och hopptornet och så blir det även i Luleå. Kommunen har undersökt djupet där bryggan och ett hopptornet skulle placeras och det är sex meter djupt på platsen. Båtar kommer inte tillåtas lägga till och det ska göras tydligt via en flytande inhängning i vattnet.

undefined
Luleå har genom åren haft olika hopptorn. 1938 invigdes kallbadhuset på Gültzauudden med ett högt hopptorn i trä.

Bryggan tas inte upp på hösten, det öppnar för en nedgång även på vintern.

– Tanken är att den ska ligga året runt, sen får vi se om vi kan använda något mot isbanan eller hur vi ska göra. Det är vi inte riktigt på det klara med ännu, vad den ger för möjligheter, säger Patrick Zetterkvist.

Evelina Rydeker (MP,) kommunalråd och ordförande för Kultur- och fritidsnämnden, tror att badbryggan kommer att bli en succé. Läget ser hon som fantastiskt.

– Jag är helt säker att den här är efterlängtad av många, säger Evelina Rydeker som även gläds åt att den nya arbetsgången kring Luleåförslaget gör att satsningar som denna blir av.

undefined
Lovisa Hägglund är positiv till den nya badbryggan. det händer att hon badar i centrala Luleå och då kommer den nya bryggan väl till pass.

Det återstår att se hur Luleåborna ser på sommarens nyhet i hamnen och en regnig dag i mitten av januari känns bad i sommarnatten långt borta men jodå, visst är det positiva känslor Luleåbon Lovisa Hägglund får när vi berättar om planerna på en brygga med hopptorn.

– Det kan nog vara kul och att folk drar sig dit och inte fortsätter att hoppa från taket som de brukar göra. Jag tror det kan bli bra, säger Lovisa Hägglund som tror att hon kommer använda bryggan.

Vi träffar Annika Ulriksson i Norra hamn och för hennes del blir det nog inga centrumbad på den nya bryggan.

– (Skratt) Nej, jag tycker det är lite för centralt, säger Annika Ulriksson som däremot applåderar initiativet och sommarens nyhet i hamnen.

– Det är väl en bra idé, allt man kan göra i en sjöstad är bra, säger hon.

Badbryggans upphovsman har många idéer kring utveckling i Luleå, inte minst i hamnområdena. Att kommunen bifaller fler förslag, och i hans fall förslaget om en badbrygga, är han tacksam över.

– En eloge till kommunen för att de gör det här och ett tack för att de lyssnar på förslag, säger Marcus Carlsson.