Luleåvakterna – Kampen om en tryggare stadskärna fortsätter

Luleåvakterna – Kampen om en tryggare stadskärna fortsätter

Luleå
Lästid cirka 2 min

Stökiga ungdomsgäng och stölder i centrala Luleå har visat sig vara ett fortsatt problem.
Samtidigt ser ordningsvakten Daniel Åkesson och väktaren Viktor Engström en utveckling i rätt riktning.
Följ med på en dag i deras arbete.

I snart ett års tid har olika butiker i Luleå vittnat om en allt stökigare tillvaro i takt med att olika ungdomsgäng lever rövare och stölder inte minskar.

Bevakningsföretaget Avarn övervakar och patrullerar centrum i Luleå. Enligt avdelningschefen Fredrik Lundstig kunde läget vara bättre.

– Det är stökigare, det är det. Dels är det narkotika men stölderna är också höga. En enkel förklaring är just den här sortens grövre brottslighet. Det är uppenbart för alla. Den grövre brottsligheten har ökat vilket gör att vi måste ingripa mer, säger han.

undefined
Fredrik Lundstig, arbetsledare på Avarn i Luleå berättar att den grövre brottsligheten i form av narkotikabrott och stölder är höga vilket har lett till fler ingripanden från deras sida. Trots det menar han att det ser ut att gå i rätt riktning då de har sett en förbättring på kort tid.

Sammanlagt har Avarn i Luleå 57 anställda väktare, ordningsvakter och parkeringsvakter där ordningsvakten Daniel Åkesson och väktaren Viktor Engström är bland dem.

Under tiden som Kuriren fick spendera en förmiddag med dem kom det in ett larm från H&M om misstänkt snatteri. Men när vi kom fram hade den misstänkta personen lämnat platsen utan att ha tagit något.

Enligt Fredrik Lundstig kan en orsak till att brott stoppas innan vakter ens kommer till platsen vara uppdaterade larmsystem, som introducerades för några år sedan.

– De nya larmen låter oss att lyssna vad som händer på platsen för att avgöra snabbt hur allvarligt det är, vilket har varit kanon för oss, säger han.

Och att trycka en gång för mycket än inte alls är viktigt menar han.

– Det är bättre om vi får befinna oss på plats i stället för att personalen ska behöva hantera det, då det ibland kan bli allvarligt.

undefined

Det känns bra att finnas där när det behövs, så är det.

Viktor Engström

Väktare, Avarn

Avdelningschefen talar också om vikten att synas på stan.

– Det är en av våra huvudsakliga strategier för att förhindra brott och öka tryggheten där vi är verksamma, säger han.

Och syns gör de. När vi följer med vakterna stöter vi på grupper med så kallade "A-lagare" där Daniel och Viktors närvaro märks fort.

De flesta går direkt utan några större bekymmer, men någon blir kvar så att ordningsvakten Daniel Åkesson får säga till en extra gång att de får gå.

undefined

Sett till just ungdomsgängen på stan så tror jag informationen som gått ut till föräldrar från oss, polisen och fältgruppen har gjort mycket.

Daniel Åkesson

Ordningsvakt, Avarn

Trots läget i centrala Luleå den senaste tiden ser det ändå ut att gå i rätt riktning enligt avdelningschefen och Luleåvakterna.

– Det ser ljust ut, det tycker vi. Många av de vi pratar med har sett en förändring och vårt samarbete med polisen och fältgruppen har fungerat väl, säger Fredrik Lundstig.

Daniel Åkesson förklarar under vår rundvandring att lägesbilden i centrala Luleå var bättre under 2024 än 2023.

– Sett till just ungdomsgängen på stan så tror jag informationen som gått ut till föräldrar från oss, polisen och fältgruppen har gjort mycket, säger han.