Det är en kall onsdagsmorgon utanför besiktningsfirman Besikta i Luleå. Michael Samuelsen är ingenjör och har åkt från Sundsvall för att utföra registreringsbesiktningar här. Hans första inspektion för dagen är en A-traktor av gammal modell. Ägaren, en 17-årig kille, står tystlåten bredvid.
– När polisen stoppade honom lade de märke till att den har fem växlar, men registreringsuppgiften säger fyra. Då blir han skickad hit för en ny registreringsbesiktning, säger Michael Samuelsen.
A-traktorns maxhastighet testas genom en förutbestämd provkörningssträcka. Vi hoppar in i A-traktorn och Michael Samuelsen märker snabbt att något inte stämmer. Varvtalet är för högt, vilket innebär att den kan komma att gå snabbare än 30 kilometer i timmen, som är maxhastigheten för en A-traktor.
– För att åtgärda det måste man spärra bort fyrans växel, förklarar han.
Förutom varvtalet blir A-traktorn underkänd på två andra punkter. Databoxen som reglerar hastigheten är för enkel att manipulera, likaså spärren för växelspaken.
– Spärren går att skruva upp om man har en skruvmejsel, det anses vara för lätt att manipulera. Det måste till exempel svetsas fast, säger Michael Samuelsen.
I januari redovisade besiktningsfirman Bilprovningen sin statistik för A-traktorer. I Norrbotten underkändes 73 procent under 2023.
I Luleå finns i dagsläget 497 A-traktorer och många av dem är dåligt underhållna enligt Lars Emanuelsson, stationschef för Bilprovningen i Luleå.
– Vi underkänner många fler A-traktorer än personbilar. De är generellt mycket sämre underhållna. De vanligaste felen är relaterade till kommunikationen, som till exempel belysning och backspeglar, säger han.
Manipulering, eller att trimma, är en vanlig kritik mot A-traktorer. Det finns ofta tecken som gör att Lars Emanuelsson och hans kollegor misstänker att A-traktorn är manipulerad, men det är ofta svårt att bevisa. Ibland har ägaren manipulerat hastigheten med en fjärrkontroll inför att de ska testköra den och ibland är plomberingen till databoxen som reglerar hastigheten borta.
– Då är det jättesvårt för oss att veta om den är manipulerad eller inte. Vi får inte underkänna den på grund av att plomberingen är borta, säger Lars Emanuelsson.
De senaste åren har det även blivit svårare för polisen att identifiera om en A-traktor är manipulerad eller inte. Glenn Franklin, trafikpolis i Luleå, genomför regelbundet inspektioner av A-traktorer. Han upplever att problemen har blivit fler under hans tid som polis.
– För tio år sedan fanns inte samma teknik som i dag. Då var det mekaniska spärrar som var enklare att hitta, i dag är det elektroniskt. Fler ordningspoliser tar också A-traktorer i beslag och lämnar i sin tur över till oss, vilket gör att det tyvärr tar mycket tid, säger Glenn Franklin.
Hur ofta identifierar ni fel?
– Uppskattningsvis har en fjärdedel av de A-traktorer vi stoppar något fel. Det vanligaste är att man manipulerar hastigheten och bygger in ett baksäte så att man kan skjutsa folk i dem. Det är många som har brister och min upplevelse är att det har ökat de senaste åren, men det är svårt att säga exakt hur mycket.
Utbildningen för B-körkort inkluderar flera moment med genomgång av olika risker som kan möta en på vägarna. Detta är något som inte inkluderas i utbildningen för att få behörighet att köra moped och A-traktor. Kombinationen av att de unga förarna saknar körkortsutbildning med att det ofta är äldre bilmodeller som byggs om till A-traktorer, gör att risken för olyckor är stor, enligt Glenn Franklin.
– Det är unga förare utan konsekvenstänk, då blir det farligare. Kommer det upp en älg eller är halkigt kan de inte hantera bilen om det till exempel blir sladd eftersom de har mindre körvana. Man ligger i 140 kilometer i timmen och tycker att det är jättekul tills det går åt helvete, säger Glenn Franklin.
A-traktorerna är ofta äldre årsmodeller vilket gör att de är mindre krocksäkra än en modern personbil.
– Kombinationen av att ha unga personer utan konsekvenstänk bakom ratten med äldre bilmodeller när den går 180 kilometer i timmen är farligt, säger han.
Förutom de tekniska bristerna finns ett annat problem för polisen - EPA-träffar. I Luleå kommun har böter för förargelseväckande beteende till följd av att det spelats för hög musik från A-traktorer mer än tredubblats under 2024.
– Det kan vara upp till 30 samtal på ett par timmar och ibland är det mycket färre om de håller till någonstans där ljudet inte når så många. De här träffarna är viktiga och ska såklart få finnas och frodas men de får dock inte störa andra, säger Lasse Lundberg, gruppchef för brottsförebyggande ingriparverksamheten på Polisen i Luleå kommun.
I år har sju böter för förargelseväckande beteende delats ut i Luleå kommun. I vilka situationer polisen väljer att dela ut böter i stället för att ge en varning är svårt att svara på.
– Det är upp till varje polis i varje enskilt fall. Ibland får man en varning och ibland får man böter direkt, säger Lasse Lundberg.
Några som ofta är ute med sina A-traktorer är Axel Andersson, Alvin Kyrö, Tyra Jussi och Vendela Henriksson Rova. De tycker alla att friheten är det bästa med att köra A-traktor. Något som de däremot upplever mindre roligt är hur deras medtrafikanter beter sig.
– Många försöker köra om på dåliga ställen och börjar tuta och blinka med helljusen när de ska förbi. Det är ofta folk kör om väldigt nära i rondeller, så pass att de ibland är nära att skrapa bilen. Folk är generellt lite för otåliga, säger Vendela.
Känner ni er otrygga när det händer?
– Nej. Jag tänker att ansvaret ligger på dem som beter sig så i trafiken, säger Alvin.
– Det kan vara lite obehagligt när lastbilar kommer och gör sådana omkörningar, tillägger Vendela.
De tycker alla att en lösning hade kunnat vara att höja hastighetsgränsen på A-traktorer till 45 kilometer i timmen – även om det innebär en höjd åldersgräns.
– Det är bättre att man höjer åldersgränsen till 16 år eftersom man också får övningsköra då, säger Alvin.
– Jag tycker att de ska få gå fortare än 30 kilometer i timmen i alla fall. Mopedbilar får ju köra 45 kilometer i timmen och de är ju bara gjorda av plast. Jag tror inte alla hade varit lika irriterade på oss om vi fick åka lite snabbare, säger Vendela.