När vi når Sabina Lindmark på telefon befinner hon sig i New York. En gång i månaden lämnar hon hemmet i Los Angeles för att flyga till Björk Café & Bisto som ligger i närheten av Empire state building och Grand central terminal på Manhattan i New York. Sedan två år tillbaka är hon en av ägarna till restaurangen som serverar skandinavisk mat.
– Det är mest affärsluncher och en del aw på eftermiddagarna men vi stänger ganska tidigt. Det ligger i ett område där det är mest företag. Men sedan har vi jättemycket event där vi caterar både i och utanför byggnaden, säger Sabina Lindmark.
Bakgrunden har hon i Luleå.
– När jag föddes bodde jag på Bergnäset men sedan flyttade vi till Gammelstan där jag bodde från det jag var fem år och hela vägen genom gymnasiet. Så det mesta jag kommer ihåg från när jag växte upp är från Gammelstad, säger Sabina Lindmark.
Efter korta perioder i England och Frankrike i samband med studier har hon bott i USA på heltid sedan 2007. 2005 besökte hon New York första gången och det var kärlek vid första ögonkastet.
– Jag älskade staden på en gång. Jag hade inte känt så för någon stad tidigare, inte London heller. På en gång kände jag hur energin flödade i staden, det var väldigt härligt och jag blev väldigt kär i New York, säger hon.
Målet blev att stanna kvar och för att få arbetsvisum pluggade hon till sig en amerikansk examen vid sidan av sina svenska studier.
– Jag fick mitt arbetsvisum och det räckte bara i ett eller ett och ett halvt år men då hade jag redan träffat min nuvarande man och vi gifte oss för att det skulle bli enklare att stanna och under bättre premisser. Sen blev jag kvar och jobbade då för ett eventföretag i New York, säger Sabina Lindmark.
Företaget hon arbetade för var kopplat till Scandinavian House, en samlingsplats för de skandinaviska länderna med event, butiker, språkkurser och en hel del annan verksamhet.
Under åren i New York hade hon lärt känna en investerare som för ett par år sedan kom med ett lockande förslag.
– Han hade börjat investera i franchises och såg att det var lukrativt. Han sa: "Det finns ingen skandinavisk franchise eller ens en skandinavisk restaurang i New York. Skulle inte du kunna sätta ihop ett koncept för hur det skulle kunna se ut. Jag är sugen på investera i något som kan expandera", säger Sabina Lindmark.
"Jag tycker det fungerat väldigt bra på så kort tid. Nu ska vi börja se på nya ställen"
Några år tidigare hade Sabina Lindmark via jobbet lärt känna den svenska stjärnkocken Ulrika Bengtsson som bland annat arbetat som chefskock hos Sveriges generalkonsul i New York men som även drev den egna krogen Ulrikas i många år. Pandemin slog hårt mot restaurangverksamheten världen över, samtidigt gav det möjligheter att starta något nytt.
– Vi tre träffades och kom på ett koncept och just då fick vi reda på att det här stället i Scandinavian House skulle bli ledigt. Både jag och Ulrika visste att med alla event och catering som kommer in så var det bra business. Då tänkte vi att vi kan starta första där och ha det som vårt flaggskepp och expandera utifrån det. Nu kollar vi på mindre lokaler och ska starta fler. Jag sköter affärsutvecklingssidan av det hela, säger Sabina Lindmark.
I dag äger trion 33 procent var av Björk Cafe & Bistro som innefattar restaurang, catering och event. Omkring 30 personer arbetar inom företaget.
– Det har bara funnits i två år och jag tycker det fungerat väldigt bra på så kort tid. Nu ska vi börja se på nya ställen. Jag är baserad i LA och vi har pratat om att starta något mindre där. Vi börjar nog med catering och försöker göra det åt stora företag, det får bli första steget, men sedan är tanken att starta restaurang där också. Modellen är mindre take-outs. Man ska kunna sitta där och äta men det blir inte bordsservice. Det ska även gå att köpa en del skandinaviska produkter och vi ska samarbeta med skandinaviska märken och designers, säger Sabina Lindmark.
Sabina Lindmark
Ålder: 43
Familj: Döttrarna Skyler, 9 år och Leona, 5, sonen Phoenix, snart 3 månader, maken John, 44.
Det bästa med att bo i USA: Älskar alla möjligheter det karriärmässigt för med sig, att folk är öppna och nyfikna och det är lätt att lära känna nya människor. Att det finns så mycket variation på saker och ting, olikheter är mer accepterat och folk bryr sig mer om vad man åstadkommer mot för vilken bakgrund man har.
Det sämsta: Alla stora sociala skillnader, att det finns så mycket fattigdom, hemlöshet, så många barn som far illa, då föräldrarna inte försäkring för läkarvård etc. All skräpmat och ämnen i mat som är godkända här men förbjuda i Europa, man måste vara mycket mer medveten konsument här.
Här drömmer jag också om att bo någon gång: London kanske. Det ligger centralt i Europa, så lätt att ta sig till övriga Europa, är en vacker stad och stor stad som jag gillar. Jag har många vänner där och det är mycket närmare och lättare att ta sig till Sverige. En annan dröm som jag hoppas blir verklighet är att skaffa sommarställe i Sverige där man kan spendera majoriteten av somrarna och alltid ha som en bas hemma i Sverige där man kanske någon gång bor mer än halva året men i alla fall somrar till att börja med så barnen också känner att dom har ett eget hem i Sverige
Björk serverar klassisk skandinavisk mat i modern stil.
Du funderar inte på att ha något norrbottniskt på menyn?
– Ja, vi kanske skulle köra en surströmmingsfest (skratt). Det skulle i alla fall få uppmärksamhet. Det skulle vi få press runt.
Tanken är att sälja allting, om det går som det ska.
Sabina Lindmark om planerna för Björk
Även om det finns planer för Los Angeles tror Sabina Lindmark att nästa enhet av Björk sannolikt öppnas i New York för att testa hur konceptet fungerar. När det finslipats är planen att expandera snabbare och hon sticker inte under stol med att förhoppningen är att bli uppköpta i framtiden.
– Tanken är att sälja allting, om det går som det ska, säger Sabina Lindmark.
Efter många år i New York bor Sabina Lindmark i dag i ett hus i Los Angeles med sin man och tre barn, alldeles på gränsen mellan Beverly Hills och West Hollywood. Suget efter att bo i Los Angeles hade funnits ett tag och när hennes man fick ett erbjudande på Amazon i LA tog de chansen.
Där arbetar hon på distans med Björk Café & Bistro men vid sidan om sitter hon i styrelsen för Nordic international film festival, en festival som arrangeras årligen i New York. Det engagemanget kan komma att öka framöver.
– Det har ju vuxit och vuxit men hittills bara varit i New York, nu i år ska vi ha den i Los Angeles också för första gången. Jag kommer hjälpa till med det en del eftersom jag bor där nu, säger Sabina Lindmark.
I Los Angeles bor familjen i en villa.
– Vi trivs bra med det. Det är många barn på gatan och det har man inte på samma sätt som när man bor i en lägenhet i New York, det blir inte samma grannskapskänsla.
Även om det nu blivit många år i USA har hon behållit en stark koppling till Luleå.
– Vi brukar åka hem varje sommar men då är vi mycket i Stockholm också. Det brukar bli några veckor eller ibland en månad som vi är i Luleå. I år är jag lite sugen på att komma hem vid jul eftersom vi inte åkte till Luleå i somras, säger Sabina Lindmark.
Vad gör ni när ni kommer till Luleå?
Vi brukar åka ut i skärgården. Ta båten till Klubbviken, det är mysigt.
Sabina Lindmark om somrarna i Luleå
– Vi brukar åka ut i skärgården. Ta båten till Klubbviken, det är mysigt. Sedan åker vi runt och hälsar på alla, det tar också en del tid. Luleå är ganska behändigt, vi brukar gå runt i stan och sen sätta oss på något mysigt kafé. Vi åker runt på en del stränder men senast var det så dåligt väder så då blev det en del på Leos lekland (skratt). Det är alltid väldigt mysigt att komma hem. Och jag älskar verkligen sommaren i Sverige.