Henrik från Luleå om drömtillvaron i Sydney: "Helt fantastisk"

Luleå
Lästid cirka 6 min

Aleåns idar, abborrar och gäddor är utbytta mot haj, tonfisk och marlin i Tasmanska havet. Och stranden i Svartöstan är utbytt mot Bondi Beach. Så olika – men det är samma närhet till naturen som gör att Henrik Isaksson stortrivs i Australien.
– Sydney är fantastiskt, helt grym. Jag tycker det är en av de bästa städerna i världen, säger den utflyttade Luleåbon.

När Henrik Isaksson gör en svepning med telefonen för att visa upp hur det ser ut vid gården hemma i Sydney dyker det upp en pool. En inte helt ovanlig syn i Sydney, en pool är nästan ett måste på grund av värmen. Men lika vanligt som pool är i Australien, lika ovanligt är den bastu som också dyker upp i bild.

– Jag är nog den enda i Sydney som har en bastu, om jag ska vara helt ärlig.  När jag började prata om bastu för några år sedan tyckte folk att jag var dum i huvudet. "Du är ju knäpp, va fan ska du med en bastu till", säger Henrik Isaksson och skrattar.

Men klart en norrbottning ska ha en bastu oavsett var i världen man må befinna sig. 

– Jag hittade en kille inte långt härifrån som bygger ordentliga, det är en riktig finsk bastu han byggt. Den är helt fantastisk. Det är det bästa som finns och jag försöker basta varje dag, oavsett hur varmt det är. 

undefined
Luleåbon Henrik Isaksson flyttade till Australien 2012 för att etablera Spotify i landet och där träffade han sin blivande fru Megan. i dag bor familjen i Sydney tillsammans med barnen May och Archer.

Henrik Isakssons resa har gått från lilla Ale utanför Luleå till mångmiljonstaden Sydney på Australiens östkust. Där har han bott sedan 2012 och i dag har han villa, fru och två barn.

– Planen var att jag skulle stanna ett år men nu har jag bott här i 11, 12 år och har inga planer att komma hem, säger Henrik Isaksson som i dag är 39 år.

Efter att ha vuxit upp i Ale, Svartöstan och centrala Luleå valde han att vid 18-års ålder flytta till Stockholm. Stockholms musikliv lockade för trummisen. Efter några år som mediesäljare blev han kontaktad av ett relativt nytt företag som hette Spotify.

Det skulle bli hans biljett till ett spännande yrkesliv och det som kom att ta honom ut i världen.

– På den tiden var Spotify inte etablerat, det var så pass nytt men eftersom jag spelade musik och brorsan var i musiksvängen så visste jag att det fanns en sån här grej som var på gång och det låg där och bubblade, liksom. Jag tyckte det lät skitspännande så jag gick dit och snackade med dem och sedan började jag jobba där, säger Henrik Isaksson.

Henrik Isaksson

Ålder: 39 

Familj: Min fru Megan, dotter May 4, son Archer 9. 

Det bästa med att bo i Australien: Klimatet, människorna och friheten och närheten till natur och hav. 

Det sämsta: Att det är så långt bort från till exempel Sverige. 

Här drömmer jag också om att bo någon gång: Sydamerika eller kanske Island.

I dag är Spotify ett av världens mest kända företag. Men då, 2010, fanns musiktjänsten inte ens i USA. 

– Det var en kul grej att vara med om. Jag var ung, 25 år, när jag började där, men redan då förstod man att det här kommer man inte få vara med om igen, det var speciellt på det sättet, säger Henrik Isaksson som när Spotify exploderade fick träffa många artister i jobbkorridorerna.

Artisterna var nyfikna på den nya streamingtjänsten. Ed Sheeran, Red Hot Chili Peppers och Metallica är bara några av alla världsnamn som passerade i korridorerna.

– Jag pratade med James Hetfield (Metallicas frontman och sångare) när han var på kontoret. Jag älskar Metallica och var tvungen att prata med honom och han fattade inte alls vad vi höll på med. Han bara "vad fan är det här för någonting?". Men han var en supertrevlig kille, säger Henrik Isaksson.

"Vi gick upp på krypvinden och då hade en stor pytonorm krupit in och dött där. Den var gigantisk. Sånt händer bara här."

Hnerik Isaksson

Det var också Spotify och deras expansion som tog honom till Australien. Han var en av personerna som skulle hjälpa till att lansera Spotify i Australien och där blev han kvar ytterligare i några år. Men kring 2016 kände han att det var dags för något nytt.

– Jag kände att jag kommit till vägs ände med Spotify, jag var ganska nöjd med den biten, så jag sa faktiskt upp mig under en pappaledighet. Då hade jag ögonen på ett annat svenskt bolag, Acast, och tyckte att det där var intressant. Jag gillar att jobba med ljud och tycker det är roligt. Jag kontaktade deras grundare, Karl och Måns, och sa att om ni tänkt lansera Acast i Australien vill jag gärna göra det. Det tog inte så länge innan de ringde och sa att de var på väg till Sydney och frågade om vi kunde ses.

undefined
Familjen Isaksson bor i ett hus cirka 20 minuter från centrala Sydney. 2017 lämnade Henrik Isaksson Spotify till ett annat svenskt bolag, podcastjätten Acast.

Henrik Isaksson fick jobbet och har sedan 2017 byggt upp deras verksamhet i Australien och Nya Zeeland. Acast är i dag en jätte inom podcastbranschen och växer även i Henrik Isakssons region.

– Vi är största podcastplattformen nu i Australien vilket är kul. Vi blev det för bara några veckor sedan, säger han.

I dag bor han och resten av familjen, frun Megan och barnen May och Archer, i området Ryde i Sydney som ligger cirka 20 minuter från Central station där Acast har sitt kontor. 

Hur är Sydney som stad att leva i?

– Jag tycker den är helt fantastisk. Det är närhet till vatten och klimatet är otroligt bra. Jag tycker om att fiska men är inte som en vanlig sportfiskare. Jag fiskar nog mer på några månader än vad en vanlig människa gör på ett helt liv, säger Henrik Isaksson.

Fiskeintresset har han haft hela livet. Ända sedan uppväxten och hans fiskeäventyr startade i Aleån.

– Till och med i dag kommer jag ihåg hur Aleån ser ut. Det var där jag växte upp och fiskade hela livet. Aleån kan jag utantill, jag vet exakt hur den ser ut, från Ale hela vägen ner till Ersnäsfjärden, säger Henrik Isaksson som i dag får helt andra fiskar på kroken.

"Det är så pass bra fiske här att det är helt sjukt."

Henrik Isaksson

Vi snackar haj, marlin, stor tonfisk och andra havsfiskar i Sydneys vatten.

– Jag kan ha världens bästa sportfiske och det är svårslaget för mig. Jag har vuxit upp med fiske och jakt och att kunna ha världsklassfiske så nära ... det är så pass bra fiske här att det är helt sjukt, säger Henrik Isaksson som faktiskt uppmärksammades i en tidning när han i somras drog upp en 300-kilosmarlin.

Det finns hajar och en massa andra farliga djur i Australien, hur är det att leva med det?

– Jag tycker det är fantastiskt. Vi ser mycket haj när vi är ute på vattnet, de är vanliga och vi ser dem nästan hela tiden. Men just det där med spindlar ... jag hatar småkryp. Jag hatar det verkligen. Förra veckan hade jag en så kallad redback i garaget, en svart spindel med en röd prick på ryggen, som hade självdött.

– Vi hade ett annat hus förut där det började lukta konstigt. Det började lukta lik. Vi gick upp på krypvinden och då hade en stor pytonorm krupit in och dött där. Den var gigantisk. Sånt händer bara här (skratt).

undefined
Sportfiske är Henrik Isakssons stora fritidsintresse och utanför Sydney finns stora möjligheter att fånga rejäla pjäser. I somras fick han bland annat en marlin på 300 kilo. Stor tonfisk och haj är också vanliga fångster.

Att ha tillgång till drömfiske och ändå kunna göra karriär i en storstad som Sydney är en svårslagen kombination och några planer på att flytta hem har han inte i dag. Möjligen kommer de flytta till Sverige längre fram i tiden för barnen måste ha bott i Sverige innan de fyller 18 för att få svenska pass också.

"Jag har jättemånga bra minnen därifrån. Somrarna i Ale var helt fantastiska."

Han åker hem till Luleå någon gång per år, oftast i samband med älgjakten i Ersnäs, och då besöker han platserna som betydde mycket för honom i uppväxten. 

För visst, du kan ta pojken ur byn – men inte byn ur pojken.

– Jag har jättemånga bra minnen därifrån. Somrarna i Ale var helt fantastiska. Varenda sommarlov var vi där och fiskade, körde moppe, cross och var uppe hela nätterna. Det var helt magiskt, Ale är så jäkla grymt, säger Henrik Isaksson.