Här är Luleås bjussigaste arbetsplatser

Luleå
Lästid cirka 4 min

Bowlinghall, hockeybiljetter och ledigt på 50-årsdagen.
Luleås arbetsgivare erbjuder olika förmåner för sina anställda men generositeten varierar. Kuriren tog en titt på hur det ser ut på de största arbetsplatserna i Luleå.

Oavsett om man gillar att träna på arbetstid eller äta julbord med jobbet uppskattar de flesta en arbetsplats som erbjuder det lilla extra i vardagen. Många arbetsgivare ser förmåner som ett sätt att visa sig attraktiva och konkurrera om de bästa medarbetarna. Vad Luleås största arbetsplatser erbjuder skiljer sig åt ganska mycket.

Friskvårdsbidrag har de senaste åren blivit en vanlig förmån som de flesta ser som självklarhet. I Luleå är Trafikverket, Region Norrbotten och Scania de arbetsgivare som från och med 2025 erbjuder det högsta friskvårdsbidraget när de höjer till 4000 kronor. Luleå Tekniska Universitet, LTU, och Samhall är de arbetsgivare som inte har något friskvårdsbidrag alls.

– Vi har avtal med ett gym där våra medarbetare kan träna på arbetstid. Inför att det löper ut nästa årsskifte, kommer vi se över om vi ska fortsätta så. Det finns medarbetare som vill att vi ska gå över till friskvårdsbidrag i stället, säger Tommy Vikström, HR-chef på LTU.

Försvarsmakten har inget friskvårdsbidrag i traditionell mening, men anställda får ett bidrag till träningskläder vart femte år och bidrag till träningsskor vartannat. Fysisk aktivitet ses som en arbetsuppgift för de anställda som kan träna upp till tre timmar per vecka.

undefined

Scania, Länsstyrelsen och Försäkringskassan är tre arbetsgivare som både erbjuder anställda att träna på arbetstid och årligt friskvårdbidrag. Scania och Försvarsmakten har båda gym på arbetsplatserna som de anställda kan nyttja och SSAB har en träningsanläggning med två gym, träningshall och bowlinghall. 

Luleå kommun som är den största arbetsgivaren i Luleå mottog under hösten kritik för deras policy om distansarbete. Tjänstemännen får arbeta upp till 50 procent av arbetsveckan var i från de vill, vilket gör dem till den arbetsgivare som tillåter högst andel distansarbete. De flesta tillfrågade arbetsplatser tillåter 40 procent, vilket motsvarar två dagar i veckan.

– Vi har sett att man gör sitt jobb lika bra oavsett var man sitter eftersom det går att mötas via teams. Det gör det mer flexibelt att bestämma själv över sin situation och är även efterfrågat på ett sätt det inte var för några år sedan, säger Helena Lantto, tillförordnad HR-chef på Luleå kommun.

Tror du det är något som gör Luleå kommun till en attraktiv arbetsgivare?

– Det tror jag. Det ger en möjlighet att kunna jobba hos oss och både kunna bo centralt och på landsbygden, säger hon.

undefined
Helena Lantto är tillförordnad HR-chef på Luleå kommun

Hur arbetsgivarna väljer att göra omkring högtider som jul och födelsedagar varierar. För myndigheter är det reglerat hur ofta gåvor ges och hur värdefulla de får vara. Efter 30 år i tjänst delar Trafikverket, Försäkringskassan, LTU och Länsstyrelsen ut utmärkelsen "För nit och redlighet i statens tjänst" och många väljer även att ge en gåva när någon slutar, går i pension eller vid födelsedagar.

Det vanligaste som arbetsgivaren uppmärksammar är när medarbetaren varit anställd 25 eller 30 år. Medarbetare på Luleå kommun får ett Luleå city-kort till ett värde av 8 000 kronor efter 25 år.

– Det ger våra anställda som jobbat länge en möjlighet att själva välja vad de vill göra. Det har varit väldigt uppskattat och är även en möjlighet för oss att rikta pengar till det lokala näringslivet, säger Helena Lantto.

Assistans i norr, Samhall och Region Norrbotten är de arbetsgivare som har det mest generösa julfirandet för sina anställda - där bjuds det både på julklapp och julbord eller julfest. De flesta arbetsplatser erbjuder något av det.

Några uppvaktar även medarbetares födelsedagar, vanligast är 50-årsdagen. Det görs på de flesta arbetsplatser med en blombukett men på Scania får den anställda permission under dagen.

– Jag tror generellt sett att man inte tänker på det som en förmån. Många medarbetare har jobbat länge och är vana vid att det är så och tar det för givet. Vi försöker förtydliga för våra medarbetare vad som ses som en förmån inom företaget eftersom vi inte kommunicerat det tillräckligt innan, säger Eva Andersson, HR-chef på Scania i Luleå.

undefined
Eva Andersson, HR-chef, Scania Luleå

Förutom de vanliga förmånerna som är gemensamma för flera av arbetsplatserna finns en del som är unikt. Bland annat får barn och barnbarn till anställda på Scania gå gratis i fotbollsskola hos IFK Luleå. Hos Assistans i norr har de anställda möjlighet att gå på Luleå hockeys matcher gratis och på Länsstyrelsen har alla anställda ledigt under klämdagar.

Som en av de största arbetsplatserna i Luleå har Telia också fått frågor om förmåner men tackat nej till att vara med.

undefined
Grafik Samhall
undefined
Grafik Luleå kommun
undefined
Grafik Trafikverket
undefined
Grafik SSAB
undefined
Grafik Scania
undefined
Grafik Försvarsmakten
undefined
Grafik Länsstyrelsen
undefined
Grafik Försäkringskassan
undefined
Grafik LTU
undefined
Grafik Assistans med hjärtat i norr
undefined
Grafik Region Norrbotten