Bron som aldrig blev: 60 år av löften, drömmar och besvikelser

Bron som aldrig blev: 60 år av löften, drömmar och besvikelser

Luleå
Lästid cirka 6 min

Brofrågan har stötts och blötts i över 60 år. Kanske mest blötts. Fortfarande är det vattenvägen som gäller för att ta sig till Luleås närmaste skärgårdspärla – Sandön.

undefined
Det är bara 90 meter över till Sandön men det verkar som att en bro, trots det korta avståndet, är långt borta.

Från att ha varit en liten kobbe för cirka 5 000 år sedan har Sandön, med hjälp av landhöjningen, vuxit till den största ön i Luleå skärgård.
Den totala ytan är 2 587 hektar (25,87 kvadratkilometer).

Förutom storleken är det även den ö som ligger närmast kustlinjen. Ynka 90 meter separerar fastland och skärgård och trots närheten är det förhållandevis få Luleåbor som tar sig ut till ön, då det krävs båt.

Genom åren har frågan om en landförbindelse över Tjuvholmssundet varit på tapeten flera gånger. På senare tid har den dock hamnat lite i skymundan då andra stora projekt i Luleå pågår. För många är arbetet med Luleå hamn en större och mer akut fråga. I dagsläget diskuteras inlösen av 50-talet fastigheter som drabbas av buller från arbetet.

Men för många lever drömmen om en bro vidare. Frågan är fortfarande aktuell och har så varit i över 60 år.

Redan på 1960-talet fanns planer på en bro till Sandön men av olika anledningar har projekten stoppats eller runnit ut i sanden. Genom åren har tidningsrubrikerna och visionerna varit många.

1971 beslutade kommunstyrelsen om att låta byggnadskontoret utreda kostnaden för projektet. Vad resultatet blev av denna utredning går inte att hitta i arkiven men någon bro blev det inte.

undefined
1971 fick byggnadskontoret i uppgift att undersöka vad en större utredning skulle kosta.
undefined
1973 var kommunen mer inne på att en färja var det bästa alternativet.
undefined
1975 var tanken att Sandön skulle bli platsen för Luleås oljelager.
undefined
Även 1980 var färjan aktuell.

Två år senare, 1973, tittade kommunen på möjligheten att ha en färjförbindelse över Tjuvholmssundet, för att därefter skjutsa gäster med buss till Klubbviken. Några månader senare lanserades idén om att Sandön skulle bli Luleås nästa stora industriområde. Planeringen av Stålverk 80 var i full gång och Sandön var ett av alternativen som diskuterades.

1975 planerade Luleå hamn för att bygga oljelager på Sandöns norra del. Planen var att förvara oljan under jord i stora bergrum. Bergmassorna skulle användas vid bygget av Stålverk 80.

Det blir inte nästa sommar, jag vågar bara säga inom 80-talet

Herbert Jakobsson

Fritidschef

1980 var kommunen återigen inne på färjspåret med tillhörande busstrafik till Klubbviken. Dåvarande fritidschef, Herbert Jakobsson , ville inte spekulera i när en färja kunde bli aktuell: "Det blir inte nästa sommar, jag vågar bara säga inom 80-talet", sade han den 26 september 1980.

Inte heller denna gång blev det någon förbindelse och under resten av 1980-talet verkar brofrågan inte ha lyfts nämnvärt.

1991 begärde kommunen in en offert på en pontonbro som skulle kunna kopplas bort om större fartyg skulle passera. Tanken verkar ha stannat vid en offert.

undefined
Mårten Ström lovade brobygge efter en uppenbarelse vid Siljans strand.

Två år senare, i juli 1993, fick Mårten Ström, som då var ordförande för Luleå kommuns fritidsnämnd, en plötslig insikt vid Siljans strand i Rättvik. När han blickade ut över sjön och såg en bro som förband fastlandet med en liten holme, utbrast han spontant: "Heureka! – Nu ska det bli en bro till Sandön".

Det blev inget den gången heller. Den efterföljande debatten kom mer att handla om att buskörning med motorfordon skulle öka om det fanns en förbindelse till ön.

Bron har aldrig varit så nära som mellan 2006 och 2011. Då togs beslut om att bygga en gång- och cykelbro och 25 miljoner kronor avsattes i budgeten för projektet. Åren gick, inget hände och 2011 punkterade mark- och miljödomstolen definitivt planerna.

2018 slår dåvarande kommunalrådet Niklas Nordström fast att en bilbro till Sandön är den enskilt viktigaste frågan för Luleås skärgårdsutveckling.

– Sandön är en fantastisk stadsnära ö och en bilbro öppnar upp stora möjligheter för utveckling av såväl turismen som attraktiva boendemiljöer i närskärgården, sade Nordström.

Efter det har det varit relativt tyst – men frågan lever.

Det är sista veckan i augusti och stormvindar blåser bort de sista resterna av sommaren. Redan högt vatten ska bli ännu högre och vid Tjuvholmssundet är flera stugägare på plats för att flytta båtarna längre upp på land.

undefined
Birgitta och Ronny Brun ser gärna att en bro byggs över sundet.

– Så, nu kan man slappna av, säger Birgitta Brun, när den lilla jollen har flyttats på betryggande avstånd från den stigande vattenlinjen.

Nästan alla båtar som ligger vid stranden har hjul monterade i aktern för underlätta vid sjösättning och upptagning. Det blir några vändor per år för stugägare och bofasta.

undefined
Nästan alla småbåtar som används vid överfarten till Sandön har små hjul för att underlätta kuskandet.

Birgitta och maken Ronny har haft stuga på ön i snart 30 år. En bro skulle förenkla stuglivet betydligt och paret tror att de flesta på ön skulle uppskatta en bro. Kanske då främst en gång- och cykelbro.

undefined

Jag tror inte att jag får se en bro under min livstid

Ronny Brun

Stugägare på Sandönd

– Men jag tror inte att jag får se en bro under min livstid, säger Ronny Brun.

– Det är långt bort. Det beror på hur det blir med Norrbotniabanan och annat, säger Birgitta.

Efter en kort båttur över sundet har de ytterligare fem kilometer fram till stugan så det krävs även en ö-bil. Men paret skulle vara nöjda med en gång- och cykelbro.

– Det hade varit perfekt att kunna gå över med en kärra i stället, säger Ronny.

– Vi har hållit på så här i 29 år, konstaterar Birgitta.

undefined
En gammal träbåt ligger uppdragen på stranden.

En av dem som har drivit frågan under senare år är Anders Berglund Hansius, stugägare på Sandön sedan drygt 30 år. Förutom att en landförbindelse skulle underlätta för dem som har en fastighet på ön menar han att även Luleåborna skulle ha glädje av en bro.

– Framför allt är det för andra än vi som har stuga. Jag tycker att det vore en bra del i utvecklingen att öka tillgängligheten för fler, säger han.

undefined
Anders Berglund Hansius

Han menar att det borde finnas områden och aktiviteter på ön som kan utvecklas för fler.

– Inte minst Klubbvikens havsbad som skulle må bra om ännu fler kunde ta sig dit. Men jag kommer inte att stånga mig blodig för att komma dit.

– Jag tror att många inom politiken är positiva till en bro men det måste vara rätt i tiden. Luleå kommun är väldigt duktiga på att arbeta med skärgården på sommaren med turbåtarna och inte minst på vintern med isvägarna då tillgängligheten ökar, säger han.

– Luleåborna hittar ut till Gråsjälören och går rundan mellan Södra och Norra hamn. Jag tror att det skulle bli liknande effekter om man ökade tillgängligheten ut till Sandön,

Johan Björklund som driver verksamheten i Klubbviken är även han en stark förespråkare för en bro, vilket han menar skulle ha stor betydelse för anläggningen.

undefined
Johan Björklund har länge önskat en bro mellan fastlandet och Sandön. För hans verksamhet i Klubbviken skulle ökad tillgänglighet betyda enormt mycket.

– Det går knappt med ord att beskriva. Det skulle bland annat betyda att vi skulle kunna ha öppet året runt och utveckla anläggningen med boende och restauranger, säger han.

Gun-Britt Brindelöv är en av cirka 30 bofasta på ön och även hon är positiv till en broförbindelse men samtidigt skeptisk till att det någonsin kommer att ske.

– Det var nära 2013 men det var väl något annat som lockade och drog, säger hon luttrat.

Jag skulle inte säga att frågan är helt död men den är inte heller aktuell

Fredrik Hansson

Kommunalråd

Att bygga en bilbro över sundet skulle dessutom medföra högre krav på vägstandarden på ön. Något som hon för övrigt tycker borde göras oavsett.

– Om nu Sandön ingår i Luleå kommun så borde man väl kunna hitta pengar till att reparera vägen, säger hon.

För Luleå kommun är brofrågan inte högprioriterad just nu, det finns andra mer akuta frågor.

– Jag skulle inte säga att frågan är helt död men den är inte heller aktuell, säger Fredrik Hansson, kommunalråd.

undefined
Bara att vända med bilen.

Men visst finns det även de som inte vill se någon bro över Tjuvholmssundet. Bland andra Länsstyrelsen som har uttryckt oro för att den unika miljön på ön skulle kunna påverkas negativt av en bro.

undefined
Så nära men ändå så långt. Det är bara 90 meter över till andra sidan.

Några hundra meter från Tjuvholmssundet ligger Hamnholmen. Även här är en brofråga glödhet – förbindelsen för Norrbotniabanan. Men det är en annan historia.

Huruvida det blir några broar kring Tjuvholmen i framtiden står än så länge skrivet i stjärnorna.

Den som lever får se.

undefined
Hit men inte längre. En gång- och cykelbro har varit det förslag som har gällt under senare år.